Nečekané spojení po dřívějším nepřátelství. United oznámily partnerství s Emirates

Oznámení spolupráce Emirates a United Airlines. Foto: David Buerk: www.jdavidbuerk.com www.facebook.com/DavidBuerkPhoto @DavidBuerkPhotoOznámení spolupráce Emirates a United Airlines. Foto: David Buerk: www.jdavidbuerk.com www.facebook.com/DavidBuerkPhoto @DavidBuerkPhoto

V minulosti byli dopravci z Blízkého východu americkými aeroliniemi kritizováni kvůli způsobu financování, jejich vztahy se však postupně lepší.

Americká letecká společnost United oznámila partnerství s Emirates. Součástí je i tzv. codeshare dohoda. Od listopadu budou moci zákazníci Emirates létající do Chicaga, San Francisca a Houstonu snadno přestoupit na lety United do až 200 měst po celé Americe na jednu letenku. Na osmi dalších amerických letištích obsluhovaných Emirates, jako je například Boston, Los Angeles, Miami, New York JFK, nebo Washington D.C., budou mít obě letecké společnosti codeshare dohodu.

Tisková konference k představení vzájemné spolupráce proběhla včera na letišti Washington Dulles v hangáru United. Šéf Emirates Tim Clark na ní prohlásil: „Dvě z největších a nejznámějších leteckých společností na světě si podávají ruce, aby lépe přepravily lidi na více míst, v době, kdy poptávka po cestování znovu ožívá. Jde o významné partnerství, které odemkne ohromné ​​výhody pro cestující, jimž budou Spojené arabské emiráty a Spojené státy ještě blíž.“

Pro pasažéry United se naopak Dubaj stane vstupní branou do Asie, Afriky a na Střední východ prostřednictvím kombinované sítě Emirates a flydubai. V březnu příštího roku začnou United létat mezi Newarkem a Dubají, odkud budou lidé moci cestovat s Emirates nebo její sesterskou leteckou společností flydubai do více než stovky destinací.

Piloti jsou proti

Clark nezapomněl připomenout také dlouhodobě napjaté vztahy mezi oběma společnostmi, v jejichž stínu partnerství vzniká. Přední američtí dopravci již několik let poukazují na neférovou konkurenci v podobě aerolinií z Blízkého východu. Za jejich financováním totiž stojí především vlastní vlády, které jim jsou schopny poskytnout na západní poměry mnohdy nepředstavitelné finanční krytí.

Proti spolupráci United s Emirates se ovšem rázně postavili zaměstnanci amerického dopravce, odbory i řídící letového provozu. Ve společném prohlášení poukazují na své nevýhodné postavení, kdy soupeří s celými státy a masivním financováním jejich leteckých společností.

V roce 2015 zahájily společnosti Delta Air Lines, United Airlines a American Airlines kampaň, v níž tvrdily, že společnost Emirates získala od dubajské vlády dotace v rozporu s dohodou o otevřeném nebi mezi Spojenými státy a Spojenými arabskými emiráty. První, kdo se rozhodl jít proti kritice, byly v roce 2020 American Airlines. Ty tehdy uzavřely codeshare dohodu s Qatar Airways a poprvé ve své historii začaly létat mezi New Yorkem a Dauhá.

Součástí nově vzniklého partnerství je i cestování na jednu letenku, se kterým souvisí jednodušší odbavení a přeprava zavazadel. Spolupráce zahrnuje rovněž sdílení věrnostních programů a z nich plynoucích výhod a sdílení salónků pro prémiové zákazníky.

V rámci dohody Emirates přeruší vztahy s americkou leteckou společností JetBlue, se kterou spolupracují od roku 2012. Důvod je prostý, United nabídne Emirates mnohem rozsáhlejší síť letů i destinací.

Tagy codeshare emirates spolupráce United united airlines
7 komentářů