Nebeský představil plány s Českými drahami. Chce s nimi expandovat do zahraničí

Václav Nebeský. Foto: MMRVáclav Nebeský. Foto: MMR

Nový předseda představenstva Českých drah Václav Nebeský představil poprvé veřejně své plán se státním dopravcem. V nepříliš konkrétní prezentaci uvedl,

Nový předseda představenstva Českých drah Václav Nebeský představil poprvé veřejně své plán se státním dopravcem. V nepříliš konkrétní prezentaci uvedl, že firmu chce připravit více na liberalizaci a expandovat s ní do zahraničí.

„Strategii jsem stavěl na znalosti toho, co jsou slabé stránky Českých drah a jak je možné odstranit,“ uvedl Nebeský. Podle něj mají České dráhy deset let na to, aby se připravily zcela na otevření trhu. „Nejsou na to úplně dobře připraveny. Není to vinou managementu,“ řekl Nebeský. Připomněl, že například v Rakousku stát masivně podpořil své státní dráhy. „Jde hlavně o síťovost. Tu žádný malý dopravce nezajistí,“ tvrdí Nebeský. Chce proto připravit novou strategii i pro dceřiné firmy.

Podle něj bude pro dopravce český trh malý. „Hodně se focusuje (zaměřuje, pozn. redakce) na vyjednávání s kraji, ale je potřeba si uvědomit, že Českým drahám bude český rybníček malý. Proto chceme expandovat v zahraničí,“ uvedl Nebeský. Mělo by jít o expanzi v rámci střední a východní Evropy, protože tyto státy mají podobné technologické zázemí. „Pracoval jsem i na pohraniční stanici, takže mám zkušenosti, jak tam provoz funguje. V Německu neexistuje operativa, když se něco stane, vlaky stojí, lidé jsou smutní,“ řekl Nebeský. Uvedl, že s firmou je mentálně spojený celý život.

Nebeský se chce zaměřit podle něj i na personální problémy. „Chybí přes 200 strojvedoucích, není to dobře,“ dodal. Chce současně řešit problém se zbytným majetkem i zapojení do developerských projektů. Podle Nebeského musí firma pro budoucí strategii získat lidi, chce zlepšit komunikaci s odboráři.

Jsou to obecné floskule,“ okomentoval poslanec ANO 2011 a podnikatel Pavel Juříček předloženou strategii. „Ale jinak samozřejmě jste sympaťák a vypadá to, že jste profesionál,“ řekl například. „Vaše jméno rezonuje mezi železničáři v pozitivním smyslu,“ uvedl jeho stranický kolega Martin Kolovratník. Podle Kolovratníka je zárukou dobré volby fakt, že ho podpořil předseda dozorčí rady Pavel Kysilka. Nebeský napoprvé dozorčí radou neprošel, nezískal v prvním kole dostatek hlasů.

Ten vyzdvihl jeho snahu o digitalizaci firmy. „Firma žije excelem, to se musí změnit. Data musí být online k dispozici hned pro management i obchodníky,“ řekl Nebeský. Podle něj jsou dnes vozidla jedoucí počítače a na to musí firma reagovat.

Kde vidí České dráhy za deset let? „Až se trh otevře, tak bych rád, aby člověk přišel na nádraží a když uvidí vlak Českých drah, bude s ním chtít jet,“ upřesnil Nebeský.

Po jednání výboru se Nebeský také vyjádřil ke kritice jeho volby ze strany opozice. Ta mu vytýkala především spojení jeho manželky Olgy s dotační kauzou Agrofertu a premiéra Andreje Babiše (ANO). „To absolutně odmítám. Tu auditní zprávu nepsala má žena, psalo ji 20 lidí napříč resorty. Taková obvinění jsou lidsky nízké“ řekl novinářům. Podle opozice také nemá Nebeský dostatečné předpoklady pro řízení státního dopravce. Nový šéf ČD k tomu jen řekl, že mu podmínky výběru dozorčí rady nepřísluší komentovat, za kritikou je však podle něj především politická hra.

Koncepce Václava Nebeského s Českými drahami.Koncepce Václava Nebeského s Českými drahami.Koncepce Václava Nebeského s Českými drahami.Koncepce Václava Nebeského s Českými drahami.Koncepce Václava Nebeského s Českými drahami.Koncepce Václava Nebeského s Českými drahami.Koncepce Václava Nebeského s Českými drahami.
Tagy České dráhy Václav Nebeský
47 komentářů