Navrhovali vlaky bez oken, jejich systémy řídí metro. Firma UniControls je v úpadku

S výrobky UniControls se setkávají běžně cestující ve vozech Českých drah. Foto: UniControlsS výrobky UniControls se setkávají běžně cestující ve vozech Českých drah. Foto: UniControls

Tuzemský výrobce řídících systémů a elektronických zařízení UniControls se dostal do vážných ekonomických problémů a Městský soud v Praze vyhlásil

Tuzemský výrobce řídících systémů a elektronických zařízení UniControls se dostal do vážných ekonomických problémů a Městský soud v Praze vyhlásil jeho úpadek. Firma se do potíží dostala velmi rychle, v podstatě během jediného roku.

Soud vyhověl insolvenčnímu návrhu, který podalo přímo vedení firmy. Podle něj firma není schopna plnit své závazky: podle návrhu firma dlužila ke konci října 193 milionů korun. Největším věřitelem je Raiffeisen bank. Soud návrhu vyhověl, minulý týden firmu poslal do úpadku. Insolvenčním správcem je společnost Smrčka a Kubálek.

Vedení firmy v insolvenčním návrhu uvedlo, že pracuje na reorganizaci, jejíž součástí je prodej dceřiných společností, například ZPA Industry, nebo vstup strategického investora či prodej licencí.

Pád firmy je přitom nečekaný. Ještě loni na jaře byla zařazena do seznamu vynikajících společností ‘Ones to Watch’ zveřejněných v rámci evropské podnikatelské soutěže European Business Awards (EBA) sponzorované společností RSM.

UniControls se zabývá především řídícími systémy a elektronickými zařízeními na železnici a v průmyslu. S jejími výrobky se cestující setkávají každý den: jde například o informační panely ve vlacích Českých drah nebo v pražském metru, kam dodává i systém pro řízení vlaku, dodává také měřící zařízení spotřeby trakční energie pro lokomotivy.

Jediným akcionářem je společnost U.C.H., za kterou stálo několik fyzických osob. Podle informací deníku Zdopravy.cz došlo za poslední rok k rozkolu mezi akcionáři i kvůli možnému prodeji firmy. To dosvědčují i některé rezignace zapsané ve sbírce listin. V oboru se mluvilo o zájmu PPF. Skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera ovládla Škodu Transportation, která je jedním z velkých zákazníků UniControls.

Podle posledních výsledků za rok 2017 měla firma v roce 2017 tržby 333 milionů korun, vydělala 15 milionů korun. Podle přílohy insolvenčního návrhu došlo loni ke ztrátě několika velkých zakázek, což vedlo k problémům s financováním. K 31. říjnu firma prodělala 25 milionů korun. Insolvenční návrh řešil soud už na konci loňského roku, tehdy se na něj obrátili zaměstnanci kvůli nevyplaceným mzdám. Nakonec jim je ale firma doplatila a insolvenční návrh stáhli.

Ještě loni na začátku roku se firma chlubila úspěchy na čínském trhu, kam měla dodávat řídící systémy pro metro. Před dvěma lety zaujala firma s nerealizovaným nápadem na vlaky bez oken. Důvodem pro jejich zavedení byla podle firmy úspora nákladů, vyřezávání oken z karoserie je podle dřívějších vyjádření firmy drahé. Proto navrhla místo okna umístit do interiéru obrazovky, které by přenášely obraz toho, co by viděl cestující s oknem.

Tagy UniControls
40 komentářů