UniControls: Značka s třicetiletou historií díky skupině TTC pokračuje

UniControls je technologickým partnerem železniční dopravy. Pramen: TTCUniControls je technologickým partnerem železniční dopravy. Pramen: TTC

Značka UniControls se specializuje na vývoj, výrobu a instalace řídicích systémů a elektronických zařízení pro kolejová vozidla a průmysl.

V posledních několika letech chyběl v železničním dění kdysi jeden z jeho silných hráčů – značka UniControls. Ta se specializuje na vývoj, výrobu a instalace řídicích systémů a elektronických zařízení pro kolejová vozidla a průmysl. Nyní se to však díky skupině TTC mění a UniControls se vrací zpět nejen na český, ale i na řadu dalších evropských a asijských trhů.

Historie UniControls se začala psát již v roce 1991, kdy skupina sedmi inženýrů opustila Výzkumný ústav automatizačních prostředků a pustila se do podnikání. K růstu firmy tehdy přispěly zejména zakázky od plzeňské Škody Transportation, které UniControls začal dodávat řídicí systémy pro pražské metro nebo pro vlaky CityElefant.

Dalším významným krokem byla zakázka od italského Alstomu, která české firmě otevřela dveře do světa, včetně lukrativního čínského trhu. Tam UniControls dodal systém pro metro v jedenáctimilionové metropoli Čcheng-tu. Přímým odběratelem byl japonský výrobce trakčních pohonů Toyo Denki Seizo, kterému později UniControls dodával další řídicí jednotky. Tím se ale zájem Číny o české systémy nezastavil. Ke klíčovým odběratelům technologií se přidal i největší výrobce kolejových vozidel na světě, čínský holding CRRC.

UniControls je technologickým partnerem železniční dopravy. Pramen: TTCUniControls se podílel na modernizaci vozů ruského původu na linkách metra A a B. Pramen: TTCUniControls se zaměřuje na modernizaci železničních kolejových vozidel. Pramen: TTCUniControls dodává řídicí systémy a elektronické zařízení v oblasti dopravní techniky. Pramen: TTCInformační systémy UniControls ve vlacích ČD. Pramen: TTC

Začlenění do skupiny TTC

UniControls se tak zařadil k mezinárodně uznávaným dodavatelům. Dlouhodobě s ním spolupracovala i společnost TTC TELEKOMUNIKACE, a to jako výrobce některých klíčových komponent pro jejich řídicí systémy. V roce 2018 však UniControls ztratil několik významných zakázek, dostal se do finančních problémů a byl na něj vyhlášen konkurz. V roce 2020 pak tuto obchodní značku koupila TTC MARCONI. Aktivity UniControls v rámci skupiny TTC úspěšně převzala společnost TTC CONTROLS, které umožňuje využívat synergií s ostatními společnostmi ve skupině. Ať už jde o spolupráci s vývojáři HW a SW z TTC MARCONI, či s techniky z výrobních závodů TTC TELEKOMUNIKACE a AWOS.

Plány na další rozvoj

Hlavní oblastí, na kterou se UniControls zaměřuje, je modernizace a zavádění nových technologií pro železniční kolejová vozidla. Dodávaná řešení umožňují přeměnit stávající, mnohdy technologicky zaostalý, vozový park na moderní chytré vlaky pro 21. století.

S týmem TTC NOVIQ, další společností ze skupiny TTC, se zabývá sběrem a analýzou dat pro on-line sledování a diagnostiku kolejových vozidel. Dopravcům nabízí řešení, díky kterému mohou optimalizovat údržbu a opravy, a významně tak snižovat provozní náklady. Výrobky UniControls také umožňují měřit, analyzovat a vyhodnocovat spotřebu energie, například u nás nejrozšířenějších dvousystémových elektrických lokomotiv řady 363, nebo elektrických lokomotiv 163 a také vysokorychlostních elektrických souprav Pendolino.

Zahraniční aktivity

Značka UniControls se nyní znovu zaměřuje i na zahraniční trhy. Navazuje na své dobré jméno a postavení, pokračuje tak kupříkladu ve spolupráci s firmami jako Alstom či Stadler. Během dvou let se jí podařilo obnovit vztahy se zákazníky na Slovensku, v Itálii, Francii, Polsku, Španělsku, ale také v Japonsku nebo Číně. Další obchodní potenciál pak nabízí i země Blízkého a Středního východu, speciálně Turecko, Indie či Irán.

Tagy TTC UniControls
2 komentáře