Návrat do provozu po téměř třech letech. Ethiopian Airlines počítají opět s Boeingem 737 MAX

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: Boeing

Podle dopravce je už jistota, že letadlo je po úpravách bezpečné. Chybí stále povolení k provozu v Indonésii a Rusku.

Nehoda jejich letadla způsobila v březnu 2019 celosvětovou stopku pro Boeing 737 MAX. Necelé tři roky po tragické události se Ethiopian Airlines chystají znovu zařadit do provozu letadlo, které muselo projít částečnými úpravami a které v některých zemích stále nemůže létat.

Dopravce to oznámil na svém facebookovém profilu. Podle vyjádření probíhají poslední kroky k tomu, aby mohly aerolinky od 1. února příštího kroku s tímto strojem znovu létat.

Největší africký letecký dopravce má čtyři letadla 737 MAX 8, která od března 2019 nesvezla jediného cestujícího. „Bezpečnost je naší hlavní prioritou. Poté, co je Boeing 737 MAX znovu certifikován k provozu ve většině zemí a létá s ním opět 34 dopravců, jsme si už jistí, že jde o bezpečné letadlo,“ řekl šéf Ethiopian Airlines Tewolde GebreMariam. Od povolení provozu v USA loni v prosinci aerolinky zaznamenaly už 275 tisíc letů s tímto typem letadla bez závažných problémů.

Dopravce zatím neuvedl, na které linky stroj nasadí. Letadlo již může létat ve většině zemí světa, Boeing nedávno získal povolení k provozu těchto strojů opět v Číně. Nesmí dosud létat v Indonésii, kde došlo k první tragické nehodě typu 737 MAX a v Rusku.

K nehodě v Etiopii došlo pět měsíců po nehodě Lion Air v Indonésii. Dopravce se s Boeingem už dříve dohodl na mimosoudním vyrovnání.

Tagy 737 MAX 8 boeing Boeing 737 MAX Ethiopian Airlines Let ET302
1 komentář