Piloti Ethiopian Airlines nemohli pádu Boeingu zabránit, konstatovali vyšetřovatelé

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: Boeing

(Aktualizováno 20:40 o odkaz na předběžnou zprávu) Předběžná vyšetřovací zpráva o tragické nehodě Boeingu 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines

(Aktualizováno 20:40 o odkaz na předběžnou zprávu) Předběžná vyšetřovací zpráva o tragické nehodě Boeingu 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines konstatovala, že piloti postupovali podle předpisů a manuálu Boeingu a nehodě nemohli zabránit.

Jde o první oficiální zprávu etiopského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod o zkáze letu ET302, při které zahynulo 157 cestujících. Její výsledky dnes zveřejnilo etiopské ministerstvo dopravy. „Piloti postupovali přesně podle předpisů Boeingu a amerického úřadu FAA pro tuto mimořádnou situaci. Přesto se jim nepodařilo zabránit pádu,“ uvedla ministryně dopravy Dagmavit Moges.

Kompletní předběžná zpráva je na stránkách etiopského úřadu, její stručné závěry jsou popsány na stránkách Avherald.com

Současně vyzvala Boeing, aby znovu prověřil řídící systém letadla. Vyšetřování dál pokračuje, všechna letadla typu MAX jsou uzemněna.

Ethiopian Airlines v prohlášení vyzdvihly i profesionalitu pilotů. „Bohužel neměli to štěstí a nepodařilo se jim zastavit pád letadla,“ uvedla firma v prohlášení.

Po předběžné zprávě se jeví návrat MAXů na oblohu ještě vzdálenější než po oznámení FAA, že Boeing musí ještě změny v řídícím software dopracovat z počátku týdne.

Tagy Boeing 737 MAX Ethiopian Airlines Let ET302 uzemnění letadel 737 MAX
60 komentářů