dkv-spojujeme

MAX padal v Etiopii podobně jako v Indonésii, konstatoval francouzský úřad

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: Boeing

Po všemožných spekulacích o příčinách pádu Boiengu 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines vydal první úřad jasnější vyjádření o průběhu

Po všemožných spekulacích o příčinách pádu Boiengu 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines vydal první úřad jasnější vyjádření o průběhu tragického letu ET302, který skončil pádem letadla krátce po vzletu z Addis Abeby.

Francouzský úřad pro vyšetřování leteckých nehod BEA dnes oznámil na svém twitterovém účtu, že průběh letu vykazoval mnoho podobných znaků, jako pád letadla Lion Air v Indonésii na konci října loňského roku.

Úřad zkoumal data z obou takzvaných černých skříněk, které po nehodě zůstaly. Jde o údaje ze záznamníku průběhu letu (FDR – Flight Data Recorder) a záznamníku hovorů v kokpitu (Cockpit Voice Recorder). „Během zkoumání a ověřování dat z obou zařízení jsme našli jasnou podobnost v průběhu obou letů,“ uvedla BEA v prohlášení.

Dosud se v médiích objevovaly pouze informace od různých zdrojů, ale nikoliv ověřené.  Etiopské úřady mají vydat předběžnou zprávu o nehodě do 30 dnů.

Čím dál častěji se mluví o tom, že příčinou pádu je problém s řídícím software MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System). Ten měl původně chránit letadlo před velkými úhly náběhu při nízkých rychlostech. Teď se ale zdá, že právě tento systém, o kterém někteří piloti zřejmě ani nevěděli, naopak nehodu způsobil.

Boeing už uvedl, že pracuje na úpravě systému, aby nevyhodnocoval špatně vstupní údaje.  Podle posledního prohlášení práce na vývoji finalizují, přesný čas ale firma neuvedla.

Boeingy 737 MAX zatím nadále zůstávají na zemi, necelý týden po jejich uzemnění ale přibývá i spekulací, jak dlouho bude odstavení trvat. Deník Wall Street Journal upozornil, že průběh schvalování letadla už zajímá i americkou prokuraturu.

Tagy 737 max Boeing 737 MAX boeing 737 MAX 8 Let ET302 nehoda boeingu v Etiopii Top
66 komentářů