Usmíření Ethiopian Airlines a Boeingu. Za nehodu 737 MAX pošle výrobce peníze i budoucí slevy

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: Boeing

Podle dohody se má stát Etiopie hlavním centrem afrického letectví.

Dva a půl roku po tragické nehodě Boeingu 737 MAX společnosti Ethiopian Airlines došlo mezi dopravcem a aerolinkami ke smíru. Boeingu má otevřít cestu k návratu letounů 737 MAX v Etiopii do provozu i k novým zakázkám.

Usmíření vyplývá z podepsaného memoranda o poruzumění mezi oběma firmami, podle kterého se Etiopie s pomocí Boeingu stane hlavní leteckou základnou v Africe. Boeing slíbil v Etiopii investovat i do zázemí v podobě výroby některých méně důležitých dílů.

Bloomberg citoval šéfa aerolinek Tewolde GebreMariama, podle kterého má už dopravce plnou důvěru v úpravy letadla 737 MAX a na přelomu roku ho vrátí zpět do provozu. Záleží ale také na etiopském úřadu civilního letectví. Ten je dosud jedním z posledních, který návrat letounů do provozu nepovolil. Po nehodě Ethiopian Airlines došlo k celosvětovému uzemnění těchto letadel.

Podle listu Seattle Times a jeho zdrojů je součástí usmíření platba 280 milionů dolarů od Boeingu, tedy výrazně méně, než o jaké částce se původně mluvilo. Další peníze získají aerolinky nepřímo formou dalších slev na náhradní díly či nová letadla. Celkem má jít o 600 milionů korun.

 

Tagy boeing Ethiopian Airlines Let ET302
5 komentářů