Narovnání D35 u Olomouce bude hotové o téměř půl roku dříve, stát za zrychlení připlatí

Stavba D35 Slavonín - Křelov. Foto: ŘSDStavba D35 Slavonín - Křelov. Foto: ŘSD

Řidiči by se po nové silnici měli projet už v listopadu 2025.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se dohodlo s další stavební firmou na urychlení výstavby nové dálnice. Narovnání D35 u Olomouce mezi městskou částí Slavonín a obcí Křelov, které bude dokončením západního obchvatu krajského města, by mělo být dokončené namísto původních plánů na jaro 2026 již v listopadu příštího roku.

Informoval o tom na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Dojde ke zkrácení doby výstavby o 158 dnů. Podle platné metodiky SFDI zaplatí ŘSD za takzvanou akceleraci 24,6 milionu korun. Vysoutěžená cena zakázky byla 838 milionů korun, odhadovaná v tendru 1,15 miliardy korun. Nový 3,3 kilometru dlouhý úsek staví sdružení M-Silnice a Eurovia CZ.

Stavba začala letos v únoru. Po dokončení by měly zmizet dlouhé kolony před okružní křižovatkou u hypermarketu Globus. Tato provizorní objížďka trvá už 16 let. První etapa stavby Křelov – Slavonín, která navázala na jižní obchvat města, byla dokončena v listopadu 2007. Místem denně projede zhruba 18 000 aut.

D35 Křelov - Slavonín. Pramen: ŘSD

Přípravu stavby poslední části obchvatu Olomouce mezi Slavonínem a Křelovem dlouho komplikovaly spory o vedení trasy v katastru Křelova. V roce 2008 například vznikla petice místních občanů, která požadovala odklonění budoucí dálniční trasy. Kvůli změně zákona bylo také nutné v roce 2018 zopakovat složitý proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Stavba téměř 15 kilometrů dlouhé jižní části obchvatu Olomouce byla dokončena už v roce 2003.

Tagy akcelerace výstavby D35 D35 Křelov - Slavonín Eurovia CZ M-Silnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
8 komentářů