Nádraží v Adamově zmodernizuje firma Swietelsky Rail. Začne v říjnu

Vizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnicVizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnic

Největší stavbařskou výzvou bude nová lávka pro pěší, která se stane novou dominantou nádraží.

V tendru na rozsáhlou rekonstrukci nádraží v Adamově na Blanensku zvítězila společnost Swietelsky Rail CZ s cenou 834 milionů korun. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě, na profilu Správy železnic výsledky ještě nejsou. Předpokládaná cena zakázky při vypisování soutěže byla 688 milionů korun.

„Jde o naši dosud největší zakázku na Moravě. Práce začnou v říjnu a potrvají do prosince 2022, s možností prodloužení do května 2023. To by už ale neměly vliv na cestující veřejnost,“ uvedl projektový manažer Swietelsky Rail CZ Jan Parchanski.

Projekt zahrnuje obnovu kolejiště, vybudování dvou nových bezbariérových ostrovních nástupišť a lávky, po níž se bude možné nad tratí bezpečně dostat do Hybešovy ulice. Z nástupišť na ni povedou schodiště a výtahy. Součástí stavby je také modernizace vnitřních prostor výpravní budovy se zázemím pro cestující a výstavba parkoviště pro 30 aut. Také se vybudují a rozšíří opěrné a protihlukové stěny.

Vizualizace nové podoby stanice Adamov. Pramen: Správa železnicVizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnicVizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnicSoučasný stav stanice Adamov. Foto: Palickap / Wikimedia CommonsVizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnicVizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnicNádraží v Adamově. Foto: Adamov.cz

„Největší stavbařskou výzvou bude bezesporu nová lávka pro pěší a přístupový chodník. Stavba se musí založit do přilehlého svahu a vysoko nad úrovní terénu vytvoří místní dominantu,“ dodal Parchanski.

Stavba je součástí souborů tří staveb: Rekonstrukce traťových kolejí v úseku Maloměřice – Adamov, Rekonstrukce traťových kolejí Adamov – Blansko a Rekonstrukce nástupišť v žst. Adamov.

Tagy Adamov Správa železnic Swietelsky Rail
38 komentářů