V Adamově začíná roční rekonstrukce, bude součástí velké vlakové výluky

Současný stav stanice Adamov. Foto: Swietelsky RailSoučasný stav stanice Adamov. Foto: Swietelsky Rail

Akce je součástí roční výluky mezi Brnem a Blanskem.

Kromě oprav a modernizace trati mezi Blanskem a Brnem dojde od neděle k zahájení další velké stavby. Společnost Swietelsky Rail CZ zde začne s rozsáhlou proměnou stanice Adamov. Vznikne nová budova, proměnou projde i samotné kolejiště. Akce přijde na 834 milionů korun.

Přípravné práce běží už od října. Kácí se dřeviny, budují přístupové komunikace a také se připravuje provizorní pokladna ČD. „Po zahájení výluky a přerušení vlakové dopravy ve stanici dojde na demolici části výpravní budovy a v té zbývající začne revitalizace,“ přibližuje postup prací Jan Parchanski, projektový manažer společnosti Swietelsky Rail CZ.

Projekt zahrnuje obnovu kolejiště stanice, vybudování dvou nových nástupišť s bezbariérovým přístupem a lávku nad tratí do Hybešovy ulice. Cestující se na ni z nástupišť dostanou výtahy nebo po schodech. Součástí stavby je také modernizace vnitřních prostor výpravní budovy se zázemím pro cestující a výstavba parkoviště pro 30 aut. Také se vybudují a rozšíří opěrné a protihlukové stěny.

„Práce potrvají po větší část stavební sezóny. Začneme odstraněním nástupišť a části kolejí. Následovat bude lávka pro pěší, technologická lávka, část železničního spodku a zárubní, opěrné a protihlukové zdi,“ vysvětluje Jan Parchanski.

Na montáž lávky nasadí stavební společnost těžké jeřáby s nosností až 160 tun. Na montáž železničního svršku, zejména výhybek, pak kolejové jeřáby. Po dokončení nové lávky v červenci se začne odstraňovat ta současná. Na to po letních prázdninách naváže sanace železničního spodku a stavba nových nástupišť. Koncem října 2022, zde bude k vidění špičková stavební technika jako automatická strojní podbíječka, pluh na úpravu kolejového lože a kolejová svařovna.

„Nová podoba nádraží se začne rýsovat zhruba od září, kdy začneme montáž železničního svršku a skončí úpravy výpravní budovy a jejího okolí,“ říká Parchanski.

Plný provoz se na nádraží vrátí se změnou grafikonu 10. prosince 2022. Do roku 2023 pak přejde dokončení parkoviště a demolice objektu na vedlejší parcele. Od neděle nahradí vlaky mezi Brnem a Blanskem kompletně autobusy. Detailně jsme opatření pro tuto výluku popsali v textu o velké vlakové výluce.

Vizualizace nové podoby stanice Adamov. Pramen: Správa železnicVizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnicVizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnicSoučasný stav stanice Adamov. Foto: Palickap / Wikimedia CommonsVizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnicVizualizace nové podoby stanice Adamov. Foto: Správa železnic
Tagy Adamov Brno - Adamov - Blansko Správa železnic Swietelsky Rail
38 komentářů