Naděje pro poloprázdné mošnovské letiště. Má se stát novou armádní základnou

Boeing 737-800 společnosti Ukraine International v Mošnově. Foto: LKMT SpottersBoeing 737-800 společnosti Ukraine International v Mošnově. Foto: LKMT Spotters

Do Ostravy by se měla přesunout část logistické základy armády z Rakovníka.

Moravskoslezský kraj má naději, že dlouhodobě ztrátové mošnovské letiště získá nové využití. Vláda včera odsouhlasila záměr uzavřít s Moravskoslezským krajem Memorandum o spolupráci při přípravě území pro výstavbu Logistického centra Armády ČR u letiště Leoše Janáčka.

Pro majitele letiště by to znamenalo jeho větší využití než dosud i možný snadnější přístup k penězům na rekonstrukci hlavní dráhy. Dalším krokem bude v tuto chvíli podpis memoranda, které zajistí bezúplatný převod pozemků v těsné blízkosti ostravského letiště. Uskutečnit by se měl v průběhu června poté, co memorandu vysloví souhlas výkonné orgány kraje. Poté mohou začít přípravné a projektové práce s předpokladem, že výstavba začne nejdříve v roce 2024.

Nápad na vybudování centra přišel od Moravskoslezského kraje. „Logistické centrum bude velkým přínosem jak pro kraj, tak především pro armádu, které podobná schopnost na tak strategickém místě chybí,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová. Armádě projekt umožní vybudovat logistické centrum unikátní svým napojením na leteckou, železniční a silniční dopravní infrastrukturu na jednom místě. Ostravské letiště je pro tento účel ideální i z toho důvodu, že je schopné přijímat i ty největší dopravní letouny.

Základna nebude sloužit k bojovým účelům

Jedním z důležitých úkolů bude zajistit modernizaci infrastruktury pro toto centrum, příkladem může být oprava přistávací dráhy. Ta se neobejde bez zajištění potřebných finančních prostředků, se kterými se počítá v rámci střednědobého rozpočtového plánu,“ uvedlo ministerstvo obrany v tiskové zprávě. Náklady na opravu dráhy jsou dvě miliardy korun, při současném provozu jde o prakticky nenávratnou investici.

Má jít o základnu Armády ČR, která navíc nebude sloužit k bojovým účelům, ale pouze logistickým. Vybudování centra také přispěje k plnění závazků vůči NATO v oblasti podpory hostitelské země. Záměrem Armády ČR je pro potřeby centra využít část sil a prostředků praporu podpory nasaditelných sil v Rakovníku o velikosti roty (cca 300 osob). Část bude zajištěna náborem a vzniknou nová pracovní místa i pro civilní zaměstnance.

Vládní materiál počítá s tím, že nové logistické centrum se začne stavět nejdříve v roce 2024, náklady jsou odhadovány na dvě miliardy korun.

Za loňský rok odbavilo letiště 157 tisíc cestujících, výrazně ztrácí především v porovnání s nedalekými Katovicemi. Daří se mu ale v oblasti nákladní letecké dopravy.

Tagy Armáda České republiky Letiště Ostrava Moravskoslezský kraj mošnov OSR
58 komentářů