Ostravské letiště pokořilo další rekord v nákladní dopravě, v osobní i přes růst zaostává za Katovicemi

Bombardier Dash 8 Q400 společnosti LOT v Ostravě při vzletu do Prahy. Foto: Radim Kobližka / LKMT SpottersBombardier Dash 8 Q400 společnosti LOT v Ostravě při vzletu do Prahy. Foto: Radim Kobližka / LKMT Spotters

Na Mošnov se od března vrátí pravidelná linka do Varšavy.

Letiště Leoše Janáčka loni pokořilo další rekord v nákladní dopravě. Za celý rok odbavilo 18 225 tun nákladu, což je o 28 % více než v předchozím roce. Oproti roku 2020 došlo také k výraznému navýšení počtu cestujících. V tomto ukazateli ale zůstává ostravské letiště hluboko za nejbližší konkurencí: Katovicemi.

Vyplývá to z dnes zveřejněných dat v tiskové zprávě o provozu za loňský rok. Během léta bylo možné z Ostravy odletět do třinácti destinací v pěti zemích. Do letového řádu byly zařazeny dvě nové destinace – Soluň s leteckou společností Aegean Airlines a Lefkada se společností SmartWings.

V pravidelné dopravě zůstala jen pár týdnů linka do Varšavy, během roku se vrátilo spojení do Londýna. Skončilo také spojení do Prahy. V porovnání s rokem 2019, kdy ještě neexistovala pandemie covid-19, je loňský počet 137 558 cestujících o 57 % nižší. Pro srovnání: letiště v polských Katovicích loni odbavilo sedmnáctkrát více cestujících (2,38 milionu).

Do Varšavy zatím pětkrát týdně

„V roce 2022 očekáváme postupné oživení poptávky po pravidelných letech i po letech do dovolenkových destinací. 28. 3. 2022 bude obnovena pravidelná linka mezi Ostravou a Varšavou, která umožní přes návazné lety spojení s celou Evropou, Severní Amerikou a Asií. Prozatím počítáme s frekvencí 5× týdně. Zahájení letní sezóny je plánováno na 21. dubna,“ řekl Stanislav Bujnovský, obchodní ředitel.

Letiště Leoše Janáčka těží z boomu letecké nákladní dopravy. Aktuálně působí v Ostravě DHL s linkou do Lipska a UPS do Kolína nad Rýnem, spojení s Asií zajišťuje EGT Express. Právě linka do Asie zaznamenala v roce 2021 obrovský nárůst. V průběhu roku byl spoj posilován nasazováním dalších letounů leteckých společností Maleth Aero nebo Rossiya Airlines.

Rok 2021 byl na ostravském letišti ve znamení zajímavých typů letadel a největších letounů světa. Většina z nich zajišťovala právě nákladní přepravu. Ostravské letiště poprvé navštívil se svou sérií letů Boeing 787 Dreamliner, letiště odbavovalo také letadla jako Antonov An-124 Ruslan, C-17A Globemaster III, C5A Galaxy nebo Boeing B777. Dalším letadlem, které mělo na letišti Ostrava premiéru, byl Airbus A340-300 společnosti Air Belgium. Ten zajistil privátní charterový let do Dominikánské republiky.

Infografika k výsledkům Letiště Ostrava v roce 2021

Infografika k výsledkům Letiště Ostrava v roce 2021

Tagy Letiště Ostrava OSR
57 komentářů