Kraj vybral projektanty opravy ranveje na mošnovském letišti. Náklady přesahují dvě miliardy

Boeing 737-800 společnosti Ukraine International v Mošnově. Foto: LKMT SpottersBoeing 737-800 společnosti Ukraine International v Mošnově. Foto: LKMT Spotters

Oprava dráhy má začít v roce 2023, kraj bude hledat externí financování.

Moravskoslezský kraj udělal další krok k velké opravě Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově. Vybral projektanty na kompletní rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy, která by měla proběhnout v roce 2023.

Zakázku získalo sdružení firem Siebert + Talaš a Kania za 62,5 milionu korun, jak vyplývá z registru smluv. Kraj jako majitel letiště opravu dlouhodobě plánuje, poslední rekonstrukce dráhy a pojezdových drah proběhla v roce 1984.

Předmětem projektové a inženýrské přípravy je nejen úplná rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy, ale i navazujících provozních ploch letiště dle parametrů stanovených leteckými předpisy,“ řekla mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Aktuální odhadované náklady jsou 2,16 miliardy korun. Kraj plánuje opravu po etapách, aby bylo možné dráhu dál využívat při běžném provozu. Zatímco zastavení osobní dopravy by na letišti příliš nepocítili, uzavření dráhy by znamenalo velké komplikace pro nákladní dopravu a zejména pak pro opravnu a lakovnu letadel. „Zahájení stavebních prací předpokládáme nejdříve ve druhém pololetí roku 2023. Vše se bude také odvíjet od možnosti zajištění externího financování této nákladné rekonstrukce,“ dodala Birklenová.

Dráha je dlouhodobě ve špatném stavu. Kraj si nechal zpracovat studii, ve které zvažoval buď kompletní rekonstrukci, nebo výstavbu nové paralelní dráhy vedle stávající. Nakonec se rozhodl pro rekonstrukci, má vyjít o více než 600 milionů levněji. Dráha v Mošnově je 3,5 kilometru dlouhá, na šířku měří 63 metrů.

Ještě loni kraj mluvil o tom, že oprava by měla proběhnout v roce 2021. Jen soutěž na projektanty trvala rok.

Tagy Letiště Leoše Janáčka Ostrava Letiště Ostrava Moravskoslezský kraj OSR
9 komentářů