Na Zličíně vznikají nástupní dveře pro automatické metro, začne jejich testování

Nástupní dveře pro testování na Zličíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNástupní dveře pro testování na Zličíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Do prvních dvou dveří soupravy na Zličíně dočasně nenastoupíte.

Dopravní podnik hl. m. Prahy omezil nástup do prvních dvou dveří soupravy metra ve stanici Zličín. Důvodem jsou práce na instalaci nástupních dveří, které jsou jedním z kroků pro zavedení automatického provozu metra. O plánu informoval deník Zdopravy.cz letos v červnu, nyní začala samotná stavba.

V těchto dnech teprve začaly na nástupišti stanice Zličín směr centrum přípravné práce na první etapě stavby, tj. na instalaci dvou modulů stěny, které budou pokrývat polovinu prvního vagonu vlaku metra, tj. dvoje dveře,“ uvedl ředitel oddělení komunikace DPP Daniel Šabík.

Stavební práce probíhají v lokálním záboru na úrovni prvního vagonu vlaku a potrvají do letošního října. „V říjnu pak plánujeme zahájení testovacího provozu prvních dvou modulů bez cestujících (stále v záboru), abychom si ověřili správné fungování řady parametrů v provozu, komunikační a ovládací prvky, propojení a přenos do technologické sítě DPP nebo do řídícího dispečinku,“ dodal Šabík.

DPP na Zličíně otestuje nástupní dveře pro automatické metro

DPP vybral k testům Zličín proto, že jde o konečnou s blízkostí depa. Jde o technologii od společnosti AŽD Praha. Prosklená stěna brání tomu, aby se cestující dostal omylem do kolejiště, automatické metro zastaví vždy tak, že se dveře soupravy otevřou současně a na stejném místě, kde se otevřou i křídla dveří nástupní stěny.

Pokud testy dopadnou dobře, postupně přibudou další moduly bezpečnostní stěny.

Tagy automatické metro AŽD Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp nástupní dveře Zličín
95 komentářů