DPP na Zličíně otestuje nástupní dveře pro automatické metro

Nástupní dveře pro testování na Zličíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNástupní dveře pro testování na Zličíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Testovací provoz začne ve druhé polovině roku.

Dopravní podnik hl. m. Prahy začne během léta s testováním nástupních dveří na nástupišti stanice metra Zličín. Jde o další krok v plánu k zavádění automatického provozu metra, který má jako první nastat na budované lince metra D.

Plán na testy potvrdil předseda představenstva DPP Petr Witowski. „Vybrali jsme stanici Zličín. Jedním z hlavních důvodů je skutečnost, že jde o konečnou s blízkostí depa,“ řekl Witowski. K instalaci má dojít v létě.

Společnost AŽD Praha ukazuje na veletrhu v Ostravě podobu těchto dveří. Jde o stejný princip, který se využívá v sítích metra s automatickým provozem v jiných zemích. Prosklená stěna brání tomu, aby se cestující dostal omylem do kolejiště, automatické metro zastaví vždy tak, že se dveře soupravy otevřou současně a na stejném místě, kde se otevřou i křídla dveří nástupní stěny.

V první fázi by na Zličíně měly být tyto stěny jen u prvních dvou vozů pro nástup ve směru Černý Most. V rámci zkušebního provozu bude přístup do prostoru prvních dvou vozů zablokován, testování bude probíhat bez cestujících v prvních dvou vozech.

Získaná data a zkušenosti z testování chce DPP využít pro další implementaci v síti pražského metra.

Nástupní dveře pro testování na Zličíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNástupní dveře pro testování na Zličíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNástupní dveře pro testování na Zličíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNástupní dveře pro testování na Zličíně. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy automatické metro AŽD Praha Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp nástupní dveře Zličín
114 komentářů