Na Slovensku vyroste závod na výrobu baterií do elektromobilů, vyjde na 30 miliard

Práce na baterii do elektromobilu. Zdroj: Volskwagen GroupPráce na baterii do elektromobilu. Zdroj: Volskwagen Group

Investoři dostanou od státu pobídku v přepočtu 5 miliard korun.

Konsorcium firem InoBat a skupiny Gotion podepsalo se Slovenskem investiční smlouvu na výstavbu závodu na výrobu baterií do elektromobilů. Továrna vyroste v obci Šurany v Nitranském kraji. Do roku 2027 plánuje zaměstnat 1 311 lidí.

Hodnota investice je 1,2 miliardy eur, tedy v přepočtu více než 30 miliard korun. Investoři dostanou od státu pobídku v přepočtu 5 miliard korun. Část jako dotaci a zbytek jako úlevu na dani z příjmů.

„Cílem investičního záměru je zřízení nové provozovny průmyslové výroby zaměřené na výrobu lithium-železo-fosfátových baterií do automobilů,“ citovala agentura TASR návrh schválený slovenským ministerstvem hospodářství.

Pro evropský trh

S výrobou by se v novém závodu mělo začít v lednu roku 2027, k dosažení plné plánované kapacity má dojít v červnu téhož roku. Celá produkce bude určena pro export na evropský trh.

„Skupina Gotion, která jako první společnost v odvětví energetických baterií vstoupila na kapitálový trh v Číně, se specializuje na vývoj a výrobu baterií pro vozidla, přenos a distribuci energie a skladování energie. Firma vybudovala 14 tzv. gigafactory s kapacitou nad 100 gigawatthodin (GWh). Gotion spolupracuje s několika nadnárodními společnostmi vyrábějícími automobily,“ uvedla agentura TASR.

Jedním z akcionářů skupiny s 25procentním podílem je Volkswagen Group. V roce 2023 zaměstnávala skupina přibližně 23 000 pracovníků a její obrat dosáhl 3,9 miliardy eur, což je v přepočtu necelých 100 miliard korun.

Před pár dny proběhla médii zpráva, že skupina amerických republikánů žádá, aby USA uvalily na Gotion sankce, neboť je obviňována z využívání nucené práce Ujgurů.

Tagy baterie baterie do elektromobilu GIB GIB EnergyX GIB EnergyX Slovakia Gotion InoBat slovensko
34 komentářů