Na Slovensku chybí přes sto strojvedoucích, ZSSK musí rušit spoje

Motorová jednotka řady 861 slovenských drah. Pramen: ZSSKMotorová jednotka řady 861 slovenských drah. Pramen: ZSSK

Podle dopravce je znát rostoucí zájem o tuto práci.

Cestující na Slovensku mají na výběr z menšího počtu spojů než obvykle. Důvodem však nejsou pandemická opatření jako v minulých měsících, ale nedostatek strojvedoucích.

Podle slovenské televize TA3 musela za posledních pět dní Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) odřeknout celkem 23 vlaků. V rámci celkového počtu 1538 denně vypravených vlaků jde sice zatím o relativně nízké číslo, dopravce ale problémy s nedostatkem personálu připouští.

Zrušení spojů se dotklo hlavně vlaků v okolí Bratislavy. K podobné situaci došlo již na jaře, tehdy byla ale důvodem karanténní opatření. Podle mluvčího ZSSK Tomáše Kováče má firma dlouhodobý nedostatek v profesích, jako jsou strojvedoucí a vlakvedoucí a také v údržbě. V případě strojvedoucích nedostatek prohloubila ještě pandemie.

V roce 2020 nemohlo kurz strojvedoucích dokončit až 90 kandidátů. Tolik zhruba ročně potřebujeme nových strojvedoucích kvůli odchodu stávajících do důchodu nebo jinam,“ řekl Kováč. Firmě podle něj chybí 100–135 strojvedoucích, nejvíce v Bratislavě, Žilině a Nových Zámcích. Podle něj řada mladých strojvedoucích odchází k soukromým dopravcům či do Česka. Kováč ale současně upozorňuje na rostoucí zájem lidí o tuto profesi, jejich výchova ale zabere 15–18 měsíců.

 

Tagy strojvedoucí Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
67 komentářů