Na Ruzyni se budou lakovat letadla, CSAT přestaví jeden z hangárů

Hangár S na pražském letišti, který čeká přestavba na lakovnu letadel. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýHangár S na pražském letišti, který čeká přestavba na lakovnu letadel. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Investice vyjde na 75 milionů korun, hotovo má být ještě letos na podzim.

Czech Airlines Technics (CSAT) nabídnou jako dceřiná společnost Letiště Praha svým zákazníkům novou schopnost. Na Ruzyni budou moci lakovat letadla. Umožní to přestavba hangáru S, dosud určeného pro tzv. traťovou údržbu.

Rozhodnutí změnit účel necelých šest let starého objektu o výměře 2 100 metrů čtverečních vzešlo ze změny strategie přístupu k leasingovým společnostem, pro které je nabídka lakování velmi důležitá. Během pobytu letounu v servisní zóně letiště se tak stihne více činností na jednom místě a v případě potřeby lakování odpadne povinnost přesunu stroje jinam. Deníku Zdopravy.cz to řekl předseda představenstva CSAT Petr Doberský.

Aktuálně jsou CSAT ve fázi finalizace dohody se zhotovitelem přestavby. Ta by měla začít ještě na jaře, přičemž bude spočívat především ve vybavení hangáru vzduchotechnikou. Hotovo by pak mohlo být letos na podzim.

Zpočátku mají u lakování vypomáhat specialisté zvenčí, později chce firma zvládat celý proces sama. Investice vyjde na 75 milionů korun, financována bude formou úvěru.

CSAT využívají na pražském letišti dva hangáry. Kromě zmíněného menšího hangáru S také hlavní hangár F z 60. let o výměře 23 000 metrů čtverečních. V „Efku“ je umístěno pět linek na tzv. těžkou údržbu a jedno stání pro menší úpravy.

Hangár S na pražském letišti, který čeká přestavba na lakovnu letadel.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýHangár S na pražském letišti, který čeká přestavba na lakovnu letadel. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNový hangár Letiště Praha a letoun A319 ČSA.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy csat Czech Airlines Technics lakovna letiště praha prg
6 komentářů