Na ostravském hlavním nádraží začne zkušební provoz vyměněných eskalátorů

Nové eskalátory - Ostrava hl.n. Pramen: Správa železnicNové eskalátory - Ostrava hl.n. Pramen: Správa železnic

Správa železnic zahájí na konci dubna zkušební provoz čtveřice vyměněných eskalátorů na ostravském hlavním nádraží. Pohyblivé schody umožní pohodlnější přístup

Správa železnic zahájí na konci dubna zkušební provoz čtveřice vyměněných eskalátorů na ostravském hlavním nádraží. Pohyblivé schody umožní pohodlnější přístup z odbavovací haly do nadchodu, který spojuje jednotlivá nástupiště ve stanici. Práce probíhaly od loňského srpna, celková výše nákladů dosahuje téměř 22 milionů korun. Nové eskalátory doplní výtahy, které byly v odbavovací hale hlavního nádraží vybudovány v roce 2017.

Pohodlný přístup cestujících od pokladen do druhého nadzemního podlaží dosud zajišťoval pouze jeden eskalátor, který byl z obou stran obklopen pevnými schodišti. V rámci prací nejprve došlo k demontáži původního eskalátoru a vestaveb pod ním a pod schody. Následovalo odbourání pravého schodiště, vybourání části stropu, několika příček a také stropu suterénu. Poté mohla být vybudována dvojice eskalátorů, kterou doplňuje jedno schodiště.

Řezání a bourání železobetonových konstrukcí, probíhalo v nočních hodinách o sobotách a nedělích.

Eskalátory o šířce 1 metr umožní obousměrný provoz mezi prvním a druhým nadzemním podlažím. Na ně naváže další dvojice pohyblivých schodů o šířce 80 centimetrů, které nahradily dosavadní schodiště. Cestující se po nich dostanou do třetího nadzemního podlaží, které se nachází v úrovni staničního nadchodu.

Zhotovitelem prací, které začaly v loňském srpnu, byla společnost OHL ŽS.

Nové eskalátory - Ostrava hl.n. Pramen: Správa železnicNové eskalátory - Ostrava hl.n. Pramen: Správa železnicNové eskalátory - Ostrava hl.n. Pramen: Správa železnicNové eskalátory - Ostrava hl.n. Pramen: Správa železnicOstrava, hlavní nádraží.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy eskalátory Ostrava hlavní nádraží Správa železnic
9 komentářů