Na lokálku do Velkých Opatovic naposledy vyjel osobní vlak, Správa železnic chystá její opravu

Poslední osobní vlak z Boskovic do Velkých Opatovic. Foto: Ohlasy.infoPoslední osobní vlak z Boskovic do Velkých Opatovic. Foto: Ohlasy.info

Důvodem zrušení objednávky je malý zájem cestujících.

Po 115 letech dnes skončil provoz osobních vlaků na trati 262 z Boskovic do Velkých Opatovic. Objednávku ukončil Jihomoravský kraj kvůli malému zájmu cestujících. S osobní dopravou na trati se dnes přišly postupně rozloučit stovky cestujících, poslední vlak vyjel se smutečním věncem.

Počty cestujících v úseku Boskovice – Velké Opatovice byly velmi nízké. Do roku 2022 byl dlouhodobě zaznamenáván přepravní proud cca 75 cestujících/průměrný pracovní den v jednom směru s tím, že průměrná obsazenost vlaku v nejsilnějším úseku činila cca 10 cestujících,“ řekla v květnu deníku Zdopravy.cz mluvčí kraje Alena Knotková.

Kraj má ušetřit za provoz vlaků od června do prosince příštího roku 9,6 milionu korun. Místo vlaků budou jezdit autobusy. Provoz v oblasti už prošel změnou loni. Od 1. 7. 2023 dojde k dílčím úpravám časových poloh některých autobusových spojů v souvislosti se změnou jízdních řádů na železniční trati Brno – Česká Třebová. Proti zrušení provozu vznikla i petice, její autoři ale nasbírali jen necelých 300 podpisů.

Dráhu z Velkých Opatovic do Skalice vybudovala a vlastnila společnost Místní dráha Velké Opatovice – Skalice nad Svitavou od roku 1908 až do svého zestátnění 1. ledna 1941.

I přes zastavení osobní dopravy chystá Správa železnic opravy dráhy. Upozornil na to server iDnes.cz. Správa železnic akci vysvětluje tím, že zde dál budou jezdit třikrát týdně nákladní vlaky.

„Opravu provádíme kvůli zajištění bezpečnosti provozu i při menší intenzitě dopravy. V takové situaci totiž dochází k rezavění hlav kolejnic, čímž není dostatečně zajištěn kontakt mezi kolejnicí a koly. To by následně mohlo narušit funkci zabezpečovacího zařízení, potažmo bezpečnost dopravy,“ vysvětlila mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Náklady budu 19 milionů korun.

Od neděle přestanou jezdit vlaky také mezi Hodonínem a Kobylím, ve všední dny je nahradí autobusy. Kvůli výluce budou jezdit autobusy zatím i o víkendu, více jsme psali zde.

Tagy Jihomoravský kraj omezení provozu na regionálních tratích Správa železnic trať 262 Skalice nad Svitavou - Velké Opatovice
206 komentářů