Na jihu Čech vyjedou cyklobusy, novinkou je propojení Lipenska s centrální Šumavou

Cyklobus. Pramen: Jihočeský krajCyklobus. Pramen: Jihočeský kraj

Na Kvildě je zajištěna návaznost na cyklobusy Plzeňského kraje.

Jihočeský koordinátor dopravy (Jikord) v sobotu zahájí novou sezónu autobusových spojů, které umožňují přepravu jízdních kol (tzv. cyklobusů). Celkem jde o 11 linek, z nichž devět je zajišťováno celou sezónu a dvě pouze o prázdninách. Linky spojují krajské a okresní města s oblastmi Šumavy, Lipenska, Novohradských hor, Orlíku, Třeboňska a České Kanady.

Oproti loňskému roku dojde k rozšíření nabídky v oblasti Lipenské přehrady, což znamená především propojení Lipenska s centrální Šumavou. „Konktrétně jde o prodloužení trasy Vltavské linky, která původně spojovala České Budějovice s Horní Planou. V letošním roce se cestující touto linkou dostanou přes Volary až na Kvildu. Zároveň přibyly nové spoje mezi Vyšším Brodem a Horní Planou rozložené v průběhu dne. Dále je rozšířen provoz po centrální Šumavě prostřednictvím nového spoje mezi Kvildou, Horskou Kvildou a Vimperkem,“ uvedl jednatel Jikordu Jiří Kafka. V okolí Lipna je aktuálně zhruba 200 kilometrů cyklostezek.

Mezi cyklobusy lze přestupovat, na Kvildě je zajištěna návaznost na cyklobusy Plzeňského kraje.
Linky jsou provozovány malokapacitními i klasickými autobusy, kapacita přepravy kol se pohybuje dle linky od 5 do 25 kol.

Podrobnosti k jihočeským cyklobusům včetně jízdních řádů jsou na stránkách JIKORDu.

Jihočeské cyklobusy 2024, mapa. Pramen: Jihočeský kraj

Jihočeské cyklobusy 2024, mapa. Pramen: Jihočeský kraj

Tagy cyklobusy Jihočeský kraj
34 komentářů