V Plzeňském kraji startují cyklobusy a šumavské turistické autobusy

Přeprava jízdních kol pomocí cyklorámu. Foto: ArrivaPřeprava jízdních kol pomocí cyklorámu. Foto: Arriva

Velká část linek startuje letos o měsíc dříve než obvykle.

Pěší turisty i cykloturisty v Plzeňském kraji potěší letos rozhodnutí krajského organizátora dopravy, společnosti POVED, začít s dřívějším provozem nejen na linkách vybraných cyklobusů ale tentokrát i na turisticky exponované šumavské lince Železná Ruda – Prášily – Kvilda. Všechny tyto spoje budou provozovány v rámci Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK), a cestující tak mohou využívat všechny standardní jízdenky, vč. výhodných síťových jízdenek Turista Plzeňskem. Dopravcem na těchto linkách je stejně jako u ostatních krajských linek společnost ARRIVA Střední Čechy.

S cyklobusy do Brd i Českého lesa o týden dříve

Poslední dubnový víkend vyjedou sezonní cyklospoje na celoroční lince 523 Plzeň – Spálené Poříčí – Rožmitál pod Třemšínem. Brdský cyklobus bude vyrážet z Terminálu hlavní nádraží každou sobotu, neděli či svátek vždy v 8.35 a 14.35. Ranní, velmi vytížený spoj, přijíždí do Spáleného Poříčí v 9.14, ve Věšíně zastaví v 9.36 a do Rožmitálu dorazí v 9.43. Odpolední spoj, vhodný například pro návoz cestujících s kolem do ubytovacích zařízení po trase přijíždí do Rožmitálu v 15.47. Zpáteční spoje do Plzně vyrážejí z Rožmitálu pod Třemšínem v 10.04 (v Plzni 11.23) a v 17.04 (v Plzni 18.20). Kapacita vleku na kola je 22 míst a spoje budou doprovázeny stevardem pro snazší nakládku kol. Cyklospoje jsou v provozu do 1. 10. 2023.

Čistě sezonní cyklolinka 251 Plzeň – Kladruby – Tachov – Lesná, Stará Knížecí Huť, která zaveze vyznavače pěší i cyklo turistiky do neprávem opomíjených míst Českého lesa bude v provozu ve stejných dnech jako výše zmíněné spoje linky 523, tedy každou sobotu, neděli a svátek od 29. 4. do 1. 10. 2023. Novinkou oproti předchozímu roku je po výjezdu z Plzně využití dálnice D5, linka tak nezastaví ve Stříbře, ale rovnou obslouží turisticky významný cíl, klášter Kladruby. Pokračovat bude přes Bor a Tachov přímo do CHKO Český les. Ranní spoj vyjíždí z plzeňského Terminálu Hlavní nádraží v 8.10, v Kladrubech zastaví v 8.48 a do Staré Knížecí Hutě přijede v 10.05. Doplňkový odpolední spoj vyráží z Plzně ve 14.10 a do cíle dojede v 16.03. Zpět z Lesné vyjíždějí cyklospoje v 10.50 (v Plzni 12.45) a v 16.50 (v Plzni 18.50). Autobus je vybaven cyklorámem s kapacitou 5 kol a cestujícímu s nakládkou a upevněním kola bude asistovat řidič.

Zejména na Brdský cyklobus jsou doporučeny rezervace pro kolo, které si cestující může pořídit rovnou s nákupem jízdenky přes mobilní aplikaci IDPK „Virtuální karta“, která je k dispozici ke stažení pro zařízení s operačním systémem Android a iOS. Cena za přepravu kola zůstává i letos velmi výhodná, a to 20 Kč na 4 hodiny nebo 40 Kč na 24 hodin. Jízdenka je síťová (všechny zóny) a přestupní, rezervace pro kole je k této jízdence zdarma.

Po tradičních šumavských trasách o měsíc dříve

Vzhledem k trvalé oblíbenosti Šumavy u turistů se Plzeňský kraj, prostřednictvím organizátora dopravy, POVEDu, rozhodl vyjít vstříc četným připomínkám cestujících a zavádí letos provoz turistické linky 979 na trase Špičák – Železná Ruda – Prášily – Srní – Modrava – Kvilda již poslední dubnový víkend. V období 29. 4. až 26. 5. budou o víkendech v provozu vždy dva páry spojů bez možnosti rozšířené přepravy kol, a to ze Špičáku v 9.45 (na Kvildě v 10.50) a v 13.45 (na Kvildě v 14.50). Zpět z Kvildy vyrážejí autobusy v 12.05 (na Špičáku v 13.10) a v 16.30 (na Špičáku v 17.35). Výhodou je možnost využití návazných vlaků Plzeň – Železná Ruda a zpět na jednu jízdenku v tarifu IDPK.

Zajímavostí je podmíněná obsluha konečné zastávky Kvilda, která nebude obsluhována v případě nepříznivých povětrnostních podmínek. Spoj v takovém případě bude ukončen (resp. bude začínat) v zastávce Modrava, Filipova Huť. Tato informace bude s předstihem zveřejněna na webu idpk.cz jako mimořádná událost. Plný provoz na této velmi vytížené lince započne 27. 5. 2023 v obvyklém rozsahu i s přepravou kol.

Mapa sítě je zde.

Tagy cyklobusy IDPK Integrovaná doprava Plzeňského kraje turistické autobusy
1 komentář