Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni se po 10 letech opět čepuje plzeňské pivo

Horní hala hlavního nádraží Plzeň těsně před dokončením. Pramen: Metrostav DIZHorní hala hlavního nádraží Plzeň těsně před dokončením. Pramen: Metrostav DIZ

V okénku na odjezdovém nástupišti na Prahu se téměř sedm let čepoval pražský Staropramen.

Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni se po deseti letech opět čepuje plzeňské pivo. Nová restaurace Pivstro, která už léta úspěšně funguje také v centru města, tam vznikla ve spolupráci mladých místních podnikatelů s Plzeňským Prazdrojem, který vyrábí pivo 300 metrů od nádraží. Budovu nádraží opravovala Správa železnic (SŽ) tři roky za více než miliardu korun, předtím se v okénku na odjezdovém nástupišti na Prahu čepoval téměř sedm let pražský Staropramen, zjistila ČTK.

„Je to pro nás důležité, je to brána do Plzně, jsem rád, že se sem plzeňské pivo vrátilo,“ řekl Rudolf Šlehofer, manažer pro turismus a tradice z Prazdroje. Podle prvních hostů je cena piva přijatelná. „Cena 55 korun na půllitr nefiltrované dvanáctky Gambrinus a 45 korun za desítku je na Plzeň solidní. A drážní speciál, jedenáctka Šlechtična z pivovaru Proud za 51 korun, je skvělý,“ řekl například Pavel Razým. Podle něj byli Plzeňané a cestující zvyklí na točenou „plzeň“ z okénka řadu desetiletí.

Podle Davida Tobrmana z Pivstra je ode dneška Zastávka by Pivstro otevřena každý den od 06:00 do 18:00, nevyloučil ani prodloužení otevírací doby. „Jsme rádi, že jsme dotáhli spolupráci s Prazdrojem a že si turisté po příjezdu vlakem mohou ochutnat právě plzeňské pivo. Obnovili jsme tak historickou ‚nádražku‘ s čepovaným Gambrinusem, která tady vždycky bývala,“ řekl.

Podle Tobrmana najdou cestující v Pivstru 15 druhů pokrmů, které restaurace nabízí v centru Plzně. V nabídce jsou podle něj i rychlá jídla jako sekaná v housce, hot dog a párky. „Už teď lidi pozitivně reagují na čepované pivo a jídla do ruky do vlaku, které tu chyběly,“ uvedl.

V horní a spodní hale opravené památkově chráněné výpravní budovy z roku 1907, kterou SŽ otevřela veřejnosti v lednu, už fungují všechny provozovny kromě lékárny. Je tam rychlé občerstvení, knihkupectví, kavárna a pekárna, asijské potraviny, pizzerie a stánek s tiskem. V prostoru před nádražím bude v úterý předána služebna městské policii, která by měla výrazně omezit koncentraci nepřizpůsobivých lidí na lavičkách před nádražím. Budova bude uzavřena pouze v noci od 01:30 do 03:45, tedy od příjezdu posledního vlaku od Prahy po odjezd prvního spoje do metropole. Od května je možný vstup do budovy hlavním vchodem, dále se vchází bokem ze Šumavské i Železniční ulice.

Tagy Plzeň hlavní nádraží
44 komentářů