Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni se po 10 letech opět čepuje plzeňské pivo
Horní hala hlavního nádraží Plzeň těsně před dokončením. Pramen: Metrostav DIZ
V okénku na odjezdovém nástupišti na Prahu se téměř sedm let čepoval pražský Staropramen.
Tak mně jen napadlo, že pokud platí (jak níže píše pan Jan Eisenreich), že dne 17.7. je to přesně 117 let od slavnostního otevření novorenesanční a secesní budovy hlavního nádraží v Plzni, vystavěné podle návrhu architekta Rudolfa Štecha, tak by to byla docela dobrá příležitost k provedení slavnostního otevření ve velkém stylu a za pěkného počasí.
Pseudoslavnostní otevření (staveniště) za účasti ministra dopravy a ředitele SŽ proběhlo už dříve, dne 4.1.2024, a bohužel trochu jinak.
https://zdopravy.cz/obrazem-v-plzni-se-otevira-nedokoncena-budova-nadrazi-ministr-dorazil-vlakem-189717/
Použil jsem plzeňské nádraží v květnu a chtělo by to spíš méně „občerstvoven“. Příchod z ulice přes skupiny lidí, z kterých táhl chlast a kuřivo. Puch, poplivaný chodník … nádraží je opravené hezky, ale ty existence, poflakující se kolem nádraží, to degradují.
Chybí tam ČD Lounge, bohužel…
Konečně slušné zprávy a to nejen pro cestující. Cena by mohla být jistě lepší, ale oproti jiným lokalitám to ujde..
To je opravdu zpráva dne…a ještě od ČTK… jsme fakt národ alkoholiků… to se nedějí důležitější věci…
Ty si opravdu čecháček s malým č
Tak proč to čtěte, když vás to nezajímá? 😆
mam radost – pivko z okynka na pate koleji chybelo
Před nádražím na Palubě mají taky Plzeň….
Češi prostě musejí nastrkat pivo všude. 🙄 Máme to my – letitý abstinenti v této zemi těžké.
A vás někdo nutí si to pivo na nádraží dávat?
Jde mi o celkovou kulturu. Je toho prostě moc. A je to špatně, protože alkohol je jed, toxín a droga. Tohle je jedna z mála věcí, která se mi líbí v muslimských zemích.
A jaké další věci se mají zakázat, protože je nekonzumujete vy?
Ano máte pravdu, že alkohol je droga a poměrně tvrdá. Ale nemyslím si, že restrikce a zákazy jsou řešením. Navíc je alkohol úzce spjatý s naší kulturou. Souhlasím, že by bylo prospěšné spotřebu snižovat, nepatrně se to i daří, ale je potřeba na to jít jinak. Klidně mimo jiné zvýšením daňové zátěže, ale to pokrytci KDU-ČSL nikdy nedopustí.
Konečně rozumná reakce. Souhlasím a zejména s těmi lidovci. Oni vůbec co Jurečka předvádí v poslední době.. ale to už je jiné téma. Já bych také nechtěl zakazovat prodej a konzumaci alkoholu, nejsem blázen, jen mi přijde, že je to v naší společnosti nějak moc. A nejsem naivní, vím, že nějaké zákazy by jen vedly k tomu, že by to lidi víc vyráběli doma a pak po tom třeba i slepli apod. Nicméně, co bych zakázal je reklama na alkohol. Ať prostě postupně ubývá té oslavy této drogy v naší zemi.
Mně reklama na alkohol nijak neuráží, protože alespoň nelže – na rozdíl od např. reklamy předvolební.
https://www.ods.cz/media/content/post/0303/30317_big.jpg
V tom případě doporučuji emigraci do Saudské Arábie, tam vás alkoholem nikdo obtěžovat nebude.
Jste fakt na hlavu…
Tak se tam odstěhuj, abys byl spokojen.
Tak tam utíkej a měj se fajn.nikdo ti neříká že jsi divnej když si sem tam na chuť pivo nedáš tak nekyndej do něčeho do čeho nevidíš.
Někdo do vás to pivo lije?
Birell nestačí?
Letity abstinent a predtim alkac?
Vypadá to na to.
Nie každému chutí pivo. Je veľa ľudí čo by si radšej dali na stanici chladenú čapovanú limonádu (nie sladké coloviny, kofolu a podobne)
Tak kdyz ma nekdo na limonadu, proc si ji nedat 🙂
A limonáda vůbec ale vůbec není stejně sladká jako “colovina, kofola a podobne” 🤦♂️
V Brně na Hlavnom Nádraží bola voľakedy limonáda s malinovou príchuťou, bola menej sladká ako cola alebo kofola a dalo sa s ňou v lete osviežiť, ale mali tam aj sódovku (v Brne sa to volalo sifon)…..
A tak ono by provozovatelům okýnka nic neudělalo přidat na pípu jeden kohoutek. Nebo i několik.
Záměr „Pivstráků“ chválím, restaurace na plzeňském nádraží chyběla.
Jen nechápu, proč musí nabízet z velkých jídel jen burgry, hranolky a tacos. Opravdu je nás, co bychom si dali guláš, výpečky, řízek, nebo třeba i katův šleh s rýží 🙂 tak málo, že jsme z ekonomického hlediska nicotní?
Ona hlavne kuchyňa, umožňujúca takúto prípravu je 3x drahšia a musí byť o dosť väčšia, než na burger.
Pro bistro co chce primárně točit něco na grilu a dělat to rychle a ve větším objemu, ne pro pár strejců co tam budou lejt piva půl večera, docela jo.
Koncept se tomu říká. A oni mají takový. Guláš a řízek mají v jídelním voze. Katův šleh je parodie na jídlo. 😉
Z/do Plzně jezdí jídelních vozů dosti málo. 🙂
Konceptu rozumím v situaci, kdy je v centru jedna restaurace vedle druhé. Méně na izolovaném nádraží. Ale jestli to takto mají ekonomicky promyšleno, budiž.
Takže má třeba Potrefená Husa nebo McDonald měnit koncept, protože zrovna u některé restaurace není jiná hospoda? To asi neočekáváte. A popravdě, v Plzni nebude problém najít hospodu s tím řízkem či gulášem. Prostě mají takový koncept. O tom svědčí provozovna ve městě. V Plzni je nádraží dost blízko centra, zas tak izolované není. Nikdo vás tam ostatně jíst nenutí.
Nenuti a soucasne ani neumozni.
Souhlas,poctivou gulasovku nebo držkovou s rohlem na stojáka klido a k tomu jedno točený, to by bylo a hurá na čundr. Burger a hranle ať si nechají v emerice a tacos v mexiku
Nádražka Zastávka by PIVSTRO akceptuje možnosti dané stavbou historické budovy Hlavního nádraží v Plzni. Mimochodem zítra, 17.7., to bude přesně 117 let od jejího slavnostního otevření. Tehdy se jmenovalo Ústřední nádraží a prostory, kde se otevřela Zastávka by PIVSTRO byly určeny pro Úřad poštovní. Jak se podařilo tuto historickou dispozici stavby předělat pro potřeby 21. století (služební zázemí, prostory pro cestující a nová moderní středová atriová část) je obdivuhodné a všem co k tomu přispěli patří dík. No a k tomu guláši, knedlu, zelí a pod. je hold bude nutné zajít do města nebo 300 m do pivováru na SPILKU.… Číst vice »
Díky, já se určitě stavím i bez katova šlehu 🙂
Jen si neodpustím fakt, že před pár lety tam hospoda s gulášem bývala a domněnku, že wifi a napájení je důležitější ve vlaku, než v nádražce.
Konečně na stránkách Pivstra hranolky jsou, to mě zmátlo.
Ale držím palce, jako je držím každé poctivé gastronomii!
Jj. domovská stanice PISTRO hranolky má s dalšími skvělými jídly z vlastní „velké kuchyně“. O spojení ve vlaku není pochyb, někdy se i zadaří. Koncept nádražky chce jít dál, uvidíte. Tak se stavte, možná se tam i potkáme.
Zapni si doma v kuchyni stopky a udelej gulas a hranolky. Muzes i ten katak. A jeste si k tomu napis porizovaci cenu surovin. A asi ti vyjde, ze smazit je lepsi nez varit. Ja bych teda taky uvital normalni kychyni. Ale bohuzel, doba preje smazeni. Navic se dneska nadrazim kazdy jen mihne… Obcas se da najit i misto, kde se snazi a dokazi se udrzet. Treba U Welzla Zabrehu jsem uz parkrat byl a pokud by se naskytla prilezitost, urcite se tam stavim jak na jidlo, tak na pivo. Nastupuju v Suchdole nad Odrou a tamni prostor pro hospodu… Číst vice »
Ta budova je po opravě skutečně nádherná. Rád se tam vracím.
Souhlasím, je to teď jedno z nejhezčích nádraží v ČR. Nástupiště, budova, interiéry. Moderní funkčnost, historický vzhled, vkusné, čisté… Kéž by to takhle vypadalo všude.
A teď i pivo, skvělý buchty a chlebíčky …