Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni se po 10 letech opět čepuje plzeňské pivo
Horní hala hlavního nádraží Plzeň těsně před dokončením. Pramen: Metrostav DIZ
V okénku na odjezdovém nástupišti na Prahu se téměř sedm let čepoval pražský Staropramen.
Pivstro je velmi vydařený koncept fungující v Plzni už řadu let. A že další Pivstro je na hlavním nádraží je určitě dobrá zpráva. Zejména zachová-li si úroveň jakou nastavilo. Neodvážil bych si nikomu vyvracet přesvědčení, že mu chutná Staropramen. Osobně nejsem vůbec obdivovatelem Prazdroje, ale pivní pestrosti a zajímavosti, nicméně není špatné si zjistit z jakých surovin a jakým výrobním postupem se Staropramen vyrábí a jaký způsob používá Prazdroj. A chuťová paměť má bohužel časový limit, takže zasvěcené názory, že Prazdroj už nechutná tak, jak chutnal dřív nemá cenu komentovat. Vhodné by bylo, kdyby se na nádraží objevilo na čepu… Číst vice »
Teda za mě je to návrat k horšímu. 🙁 Taková jedenáctka ze Staropramenu, vařená ze tří druhů sladu je naprosto špičkové pivo! Návrat k plzeňským rychlokvaškám potěší jen konzervativce, kteří pijou Plzeň jen ze setrvačnosti, protože kdysi za totáče bývala nejlepší.
To je uplne jedno, i sebehorsi pivo muze byt v kvalitni hospode (umeni obsluhy, kvalita trubek, skladovani, styl vymyvani skla…) pecka a i sebelepsi pivo jde uvedenym zmrvit.
Níže v komentářích se sešli odpůrci i podporovatelé točeného piva na nadraží. Já budu asi někde uprostřed. Nelíbí se mi dávat si pivo za třicet kaček s dýchajícími existencemi za zády, ale také není dobré aby na velkém nádraží bylo jen aplikační pítko SŽ. Tady kdo chce, si dá i za pade, zvláště když to v PLZNI není Staropramen, což jsem pokládal za výsměch. Jakože párek na tácku s krajícem cheba a hořčicí v přepůleném papíru i pivo do voskového kelímku, to vše donesené pánem v bílém plášti do okénka vlaku ( rok 1988 ), už nikdy nedostanu … 😢… Číst vice »
Může mi někdo vysvětlit, co dělá ve 21. století na nádraží prodej chlastu?!
my snad mame prohibici?
nekdo vas nuti pit?
Ne, ale chtělo by to kontrolovaný prodej á la severské státy.
vy jste nesvepravny, ze potrebujete, aby nekdo rozhodoval za vas?
ethanol je karcinogen prvního stupně a návyková látka, takže ano, v tomhle národě ochlastů se regulace opravdu hodí
Navíc ta regulace je v mnoha našich městech přímo daná vyhláškou o zákazu konzumace alkoholu na veřejnosti.
V zahraničí jsou za to vysoké pokuty, a ve městech jsou tak dokonalé kamerové systémy, že že to pivo nedopijete.
On nesvéprávný předpokládám není, ale leckde se nalévá i mladším 18 let a nikdo to neřeší. Nejsem proti prohibici, ale mnoho lidí nezná svoji míru a poblité a jinak zaneřáděné jsou nejen aleje, ale i chodníky a dlažba uvnitř. Takže důslednější vymáhání zákona a pořádku je na místě. Nebo se vám snad líbí binec a bezdomovci na nádražích?
O tom to je.
A vy si sám platíte všechny škody?
Ehm… cože?
Vas museli v mládí strašně šikanovat. Někoho tak nesnášenlivého, s touhou neustále něco zakazovat a nařizovat, jsem už dlouho nepotkal.
Tak se zase uklidníme, pane psychoanalytiku.
Uz? 😀
Zřejmě i při psaní těch urážek jste pod vlivem alkoholu. To jsou skutečně primitivní reakce.
O tom to není.
To není odpověď k příspěvku. Diskutující netvrdí, že jej někdo nutí pít nebo že máme prohibici. Má zřejmě na mysli, že alkohol nemusí být nutně na každém kroku, stejně tak jako v zahraničí.
To není prodej chlastu, ale gastronomické zařízení, kde se mimo jiné prodává i pivo, tak jako v každém gastronomické zarizeni(ano, i v mekaci ho maj)….Jasný, exoti jako ty by tam asi chtěli nejlíp hipsterske veganske bistro, kde ti exot s knirem naseka kus zeleného za 350 Kč, naštěstí většina populace a Správa železnic smysli normálně:-)
Jo, ale licence na prodej alkoholu, které jsou obvyklé ve veškerém vyspělém světě, včetně USA, a umožňují mnohem efektivněji bojovat se základními nešvary jako nalévání mladistvým a pančování, to nee…
No nějak se mi nezdá, že by v USA měli méně problémů s alkoholiky, než u nás. A to ještě mají spoustu jiných problémů, které k nám zatím ještě v takové míře nedorazili – fentanyl, masové střelby…
Ano, tyhle levicacke nesmysly, kdy si generalita myslí, že ví líp, co mají lidi dělat, jist pít…., než oni sami, to tu opravdu nechceme 🙂
Myslím, že lidem bez domova a jim podobným se na plzeňském nádraží bude líbit čím dál více.
Pro běžného cestujícího zůstane nádraží opět místem kde se raději moc nezdržovat.
Jasně, určitě budou ve velkém chodit na pivo v ceně cca 50,- Kč za půllitr 🤣
Já to vítám, že si tam můžeme dát pívo za celkem rozumnou cenu. Jestli tam bude i točená limonáda o tom se nepíše, ale bylo by to fajn. Klasická restaurace tam chybí, nepopírám že veliké KFC to trochu nahradí, ale normální kuchyně to není. Jinak nádraží je krásně opravené a díky ostraze a teď i služebně policie tam socky nejsou a je tu bezpečno.
Mohl jste se sám, nebo někoho přesvědčit, účastnit výběrových řízení na pronájem nebytových prostor a poté klasickou restauraci provozovat…
Socek je tam halda.
Notorické pivaře to asi potěší. Snad budou mít v nabídce i nějaké čepované nealko.
Ale co má znamenat název „Zastávka by Pivstro“? Co znamená to druhé slovo?
To je czengliš, navíc smíchaná s francouzským kusem slova. Dneska strašně populární, protože co není ani trochu englicky, není to kchůl a moderní. “Pivnice” nebo “pivní bistro” by nikoho nezaujalo, že…
Aha, tak to je fakt trapné a ubohé. 🙁
Vy určujete jak se jaká firma může jmenovat?
Chraň bůh. Ale určuju, co se mi líbí a co ne. 🙂
A co je tedy trapné a ubohé na názvu firmy?
Ta jazyková slátanina. Je to podobné, jako kdyby se tenhle web jmenoval „about doprava“.
Je to na nádraží, takže nemusíme chodit vůbec nijak daleko:
https://www.cd.cz/nase-vlaky/regionalni-vlak-cd/cityelefant/-25418/
Czengliš mě šíleně štve.
Složenina slov Pivní a bistro tipuji.
Děkuju. Spíš mě zajímalo to prostřední slovo.
No tam nechcete se dlouho zdržovat.
Škoda, že se v Plzni na nádraží (ale skoro na žádném jiném nádraží) neprodává silný párek na tácek. Ten jsem si tam rád dával u okénka, než začala přestavba. Tak obyčejná věc, jako silný libový párek na tácek s hořčicí, co kdysi byl na kdejakém nádraží. A dnes to prakticky vymizelo a nikde se to nenabízí.
Nj., důchodce na libovej párek “nemá” a mládež radši smažený.
Ehm… A zkusil jste někdy z toho nádraží vyjít ven? Klobásy a párky tam mají
Mohl by být i tenký 2 nožičky?:-)
A přitom stačí dojít podchodem na Palubu Hamburk…
A byl jste se tam podívat nebo soudíte podle článku. Párek tam prodávají. Také polívku nebo burger a dokonce i teplé oplatky. Za mě na nádraží ideální
Určitě vyzkouším, až budu mít cestu do Plzně.
Nicméně vztah občanů ČR k návykovými látkam je skutečně fascinujícím způsobem ambivalentní.
To už se dneska mění. Lidé jsou čím dál tolerantnější.
Tak mně jen napadlo, že pokud platí (jak níže píše pan Jan Eisenreich), že dne 17.7. je to přesně 117 let od slavnostního otevření novorenesanční a secesní budovy hlavního nádraží v Plzni, vystavěné podle návrhu architekta Rudolfa Štecha, tak by to byla docela dobrá příležitost k provedení slavnostního otevření ve velkém stylu a za pěkného počasí.
Pseudoslavnostní otevření (staveniště) za účasti ministra dopravy a ředitele SŽ proběhlo už dříve, dne 4.1.2024, a bohužel trochu jinak.
https://zdopravy.cz/obrazem-v-plzni-se-otevira-nedokoncena-budova-nadrazi-ministr-dorazil-vlakem-189717/
ze stránek Státního oblastního archivu: …Slavnostní otevření nové přijímací budovy se konalo dne 17. července 1907 za přítomnosti c. k. ministra železnic a za účasti členů plzeňské městské rady a dalších osmi desítek pozvaných hostů. Po skončení oficiální části programu byli přítomní pozváni na oběd, jenž byl zahájen consommé royale, po němž následovalo hovězí na pařížský způsob a pečené kuře, nechyběly rovněž saláty, kompoty, sýry a zmrzlina. K osvěžení hostů bylo čepováno plzeňské pivo a rozléváno bílé gumpoldskirchenské a červené mělnické víno. Za zásluhy při přestavbě plzeňské železniční stanice obdrželi v dubnu 1908 dvorní rada Franz Střzizek, ředitel C. k.… Číst vice »
Použil jsem plzeňské nádraží v květnu a chtělo by to spíš méně „občerstvoven“. Příchod z ulice přes skupiny lidí, z kterých táhl chlast a kuřivo. Puch, poplivaný chodník … nádraží je opravené hezky, ale ty existence, poflakující se kolem nádraží, to degradují.
Pravda. Na jaře jsem tam při čekání na vlak zavítal na jedno čepované. Hned u výlezu směrem k trolejbusu. Je tam docela pěkné posezení. Ale během konzumace jednoho piva mě o cigaretu „požádalo“ víc lidí než před halou na pražském hlaváku.
Byl jste prvně na nádraží ve větším městě?
No na palubě Hamburg je to síla, to je fakt
Chybí tam ČD Lounge, bohužel…
Konečně slušné zprávy a to nejen pro cestující. Cena by mohla být jistě lepší, ale oproti jiným lokalitám to ujde..
…a jakou cenu by jste si představoval!!??…právě cenou se určuje kvalita osazenstva podniku…je to asi levný, když je tam verbež a smažky…
A proto je dejvická nádražka tak “kultovní” podnik?
To je opravdu zpráva dne…a ještě od ČTK… jsme fakt národ alkoholiků… to se nedějí důležitější věci…
Ty si opravdu čecháček s malým č
No jistě, kdo nechlemtá pivo po hektoliktrech, není Čech, že.
Ubohé.
A kdo tu píše co o hektolitrech piva? Tady se okamžitě ten kdo si dá třeba jedno malé pivo označuje za alkoholika. To je ubohé a naprosto absurdní.
Tak proč to čtěte, když vás to nezajímá? 😆
Jak by měl vědět, jestli ho to bude, nebo nebude zajímat dřív, než si to přečte?
mam radost – pivko z okynka na pate koleji chybelo
Češi prostě musejí nastrkat pivo všude. 🙄 Máme to my – letitý abstinenti v této zemi těžké.
A vás někdo nutí si to pivo na nádraží dávat?
Jde mi o celkovou kulturu. Je toho prostě moc. A je to špatně, protože alkohol je jed, toxín a droga. Tohle je jedna z mála věcí, která se mi líbí v muslimských zemích.
A jaké další věci se mají zakázat, protože je nekonzumujete vy?
Ano máte pravdu, že alkohol je droga a poměrně tvrdá. Ale nemyslím si, že restrikce a zákazy jsou řešením. Navíc je alkohol úzce spjatý s naší kulturou. Souhlasím, že by bylo prospěšné spotřebu snižovat, nepatrně se to i daří, ale je potřeba na to jít jinak. Klidně mimo jiné zvýšením daňové zátěže, ale to pokrytci KDU-ČSL nikdy nedopustí.
Konečně rozumná reakce. Souhlasím a zejména s těmi lidovci. Oni vůbec co Jurečka předvádí v poslední době.. ale to už je jiné téma. Já bych také nechtěl zakazovat prodej a konzumaci alkoholu, nejsem blázen, jen mi přijde, že je to v naší společnosti nějak moc. A nejsem naivní, vím, že nějaké zákazy by jen vedly k tomu, že by to lidi víc vyráběli doma a pak po tom třeba i slepli apod. Nicméně, co bych zakázal je reklama na alkohol. Ať prostě postupně ubývá té oslavy této drogy v naší zemi.
Mně reklama na alkohol nijak neuráží, protože alespoň nelže – na rozdíl od např. reklamy předvolební.
https://www.ods.cz/media/content/post/0303/30317_big.jpg
Nebo některých reklam na auta, ale i jiné ne zcela zdravé zboží…
Po pivu? Oslepnout?
V tom případě doporučuji emigraci do Saudské Arábie, tam vás alkoholem nikdo obtěžovat nebude.
To se pletete…do sklepa Alláh nevidí…:) Vtipné situace přináší i fakt, že vzhledem k tomu, že alkohol je dle islámu tabu, tak dopravní policie nemá alkoholtestery 🙂
Jste fakt na hlavu…
Tak se tam odstěhuj, abys byl spokojen.
Tak tam utíkej a měj se fajn.nikdo ti neříká že jsi divnej když si sem tam na chuť pivo nedáš tak nekyndej do něčeho do čeho nevidíš.
I automobil může způsobovat v důsledku smrtelnou závislost, podobně tomu nadměrná spotřeba čehokoli. Část potravin (zejména „chemické“ náhražky) je škodlivá též. Ale ukázat se musí na sebemenší konzumaci piva či třeba jednou za půl roku tabák z dýmky, že. 🙂
Někdo do vás to pivo lije?
Birell nestačí?
Letity abstinent a predtim alkac?
Vypadá to na to.
Nie každému chutí pivo. Je veľa ľudí čo by si radšej dali na stanici chladenú čapovanú limonádu (nie sladké coloviny, kofolu a podobne)
Tak kdyz ma nekdo na limonadu, proc si ji nedat 🙂
A limonáda vůbec ale vůbec není stejně sladká jako “colovina, kofola a podobne” 🤦♂️
V Brně na Hlavnom Nádraží bola voľakedy limonáda s malinovou príchuťou, bola menej sladká ako cola alebo kofola a dalo sa s ňou v lete osviežiť, ale mali tam aj sódovku (v Brne sa to volalo sifon)…..
…protože brno je už je asie…koli, by taková „limonáda“ musesal stát, aby se podnik uživil, co?
Čiže nealkoholici a nepivári majú smolu. Super prístup — pritom pípa je stále tá istá, akurát treba pripojiť ďalší sud……
Marže na limonádě je x násobně vyšší než na pivu, zvláště točené.
No upřímně řečeno pokud vedle sebe postavíme slabé pivo, kolovou limonádu s kofeinem a se 44 kostkami cukru na litr a limonádu bez cukru ale barvenou dehtovou barvou a slazenou aspartamem tak překvapivě to nejméně nezdravé je pivo, tam nějaké to 8,7 nebo 9,2 stupně vás i zavodní.
A tak ono by provozovatelům okýnka nic neudělalo přidat na pípu jeden kohoutek. Nebo i několik.
Tiež si myslím, a spokojných by bolo veľa ľudí……
Promiňte, byť s názorem OP nesouhlasím, tak Váš komentář je tak trochu podpásovka.
Nejsem abstinent, měl tyhle urážky těch, co nepovažují všude levně dostupný chlast za normální, si nechte do své bubliny alkoholiků, případně na sjezd KDU-ČSL.
Záměr „Pivstráků“ chválím, restaurace na plzeňském nádraží chyběla.
Jen nechápu, proč musí nabízet z velkých jídel jen burgry, hranolky a tacos. Opravdu je nás, co bychom si dali guláš, výpečky, řízek, nebo třeba i katův šleh s rýží 🙂 tak málo, že jsme z ekonomického hlediska nicotní?
Ona hlavne kuchyňa, umožňujúca takúto prípravu je 3x drahšia a musí byť o dosť väčšia, než na burger.
Pro bistro co chce primárně točit něco na grilu a dělat to rychle a ve větším objemu, ne pro pár strejců co tam budou lejt piva půl večera, docela jo.
Koncept se tomu říká. A oni mají takový. Guláš a řízek mají v jídelním voze. Katův šleh je parodie na jídlo. 😉
Z/do Plzně jezdí jídelních vozů dosti málo. 🙂
Konceptu rozumím v situaci, kdy je v centru jedna restaurace vedle druhé. Méně na izolovaném nádraží. Ale jestli to takto mají ekonomicky promyšleno, budiž.
Takže má třeba Potrefená Husa nebo McDonald měnit koncept, protože zrovna u některé restaurace není jiná hospoda? To asi neočekáváte. A popravdě, v Plzni nebude problém najít hospodu s tím řízkem či gulášem. Prostě mají takový koncept. O tom svědčí provozovna ve městě. V Plzni je nádraží dost blízko centra, zas tak izolované není. Nikdo vás tam ostatně jíst nenutí.
Nenuti a soucasne ani neumozni.
Souhlas,poctivou gulasovku nebo držkovou s rohlem na stojáka klido a k tomu jedno točený, to by bylo a hurá na čundr. Burger a hranle ať si nechají v emerice a tacos v mexiku
Rohlík je z Vídně. Pivo zase od Sumerů. Není zač.
…holt si musíš zabalit fuzule s párkom a hned za nádražím, kde vystoupíš, si je vohřát…nebo si votevřít bufet s tímto sortimentem a čekat na zákazníky…
Hranolky jsou z Belgie. Hamburger sice vzniknul v USA, ale z německého původního jídla zvaného Frikadelle, které němečtí emigranti rozšířili po anglosaském světě pod názvem Hamburger steak. Hamburger znamená v překladu hamburský, překvapivě dle města Hamburk! Překvapení na závěr – Frikadelle je obyčejný karbanátek.
Na Tacos mi , prosím, nesahejte a raději se zamyslete nad svým emerickým nickem 💁♂️
Vždyť stačí projít podchodem na Palubu Hamburk a máte dršťkovou za 55,- Kč…
Nádražka Zastávka by PIVSTRO akceptuje možnosti dané stavbou historické budovy Hlavního nádraží v Plzni. Mimochodem zítra, 17.7., to bude přesně 117 let od jejího slavnostního otevření. Tehdy se jmenovalo Ústřední nádraží a prostory, kde se otevřela Zastávka by PIVSTRO byly určeny pro Úřad poštovní. Jak se podařilo tuto historickou dispozici stavby předělat pro potřeby 21. století (služební zázemí, prostory pro cestující a nová moderní středová atriová část) je obdivuhodné a všem co k tomu přispěli patří dík. No a k tomu guláši, knedlu, zelí a pod. je hold bude nutné zajít do města nebo 300 m do pivováru na SPILKU.… Číst vice »
Díky, já se určitě stavím i bez katova šlehu 🙂
Jen si neodpustím fakt, že před pár lety tam hospoda s gulášem bývala a domněnku, že wifi a napájení je důležitější ve vlaku, než v nádražce.
Konečně na stránkách Pivstra hranolky jsou, to mě zmátlo.
Ale držím palce, jako je držím každé poctivé gastronomii!
Jj. domovská stanice PISTRO hranolky má s dalšími skvělými jídly z vlastní „velké kuchyně“. O spojení ve vlaku není pochyb, někdy se i zadaří. Koncept nádražky chce jít dál, uvidíte. Tak se stavte, možná se tam i potkáme.
Mohl jste se sám, nebo někoho jiného přesvědčit, zúčastnit výběrového řízení na pronájem nebytových prostor a takovou restauraci tam poté provozovat…
Že by zrovna karbanátek v housce s bramborovými hranolky byl zdravější než guláš s knedlíky, o tom pochybuji – věděl bych o mnohem lepších pokrmech v tomto ohledu. Zase ale kvituji s povděkem nabídku piva z Proudu jako alternativy ku klasickému – byť dobrému – ležáku.
Zapni si doma v kuchyni stopky a udelej gulas a hranolky. Muzes i ten katak. A jeste si k tomu napis porizovaci cenu surovin. A asi ti vyjde, ze smazit je lepsi nez varit. Ja bych teda taky uvital normalni kychyni. Ale bohuzel, doba preje smazeni. Navic se dneska nadrazim kazdy jen mihne… Obcas se da najit i misto, kde se snazi a dokazi se udrzet. Treba U Welzla Zabrehu jsem uz parkrat byl a pokud by se naskytla prilezitost, urcite se tam stavim jak na jidlo, tak na pivo. Nastupuju v Suchdole nad Odrou a tamni prostor pro hospodu… Číst vice »
No v Plzni kolem nádraží se smazi o 106.
Ta budova je po opravě skutečně nádherná. Rád se tam vracím.
Souhlasím, je to teď jedno z nejhezčích nádraží v ČR. Nástupiště, budova, interiéry. Moderní funkčnost, historický vzhled, vkusné, čisté… Kéž by to takhle vypadalo všude.
A teď i pivo, skvělý buchty a chlebíčky …
Čisté to nevydrží dlouho..
Proč by nemělo? Lokomotivy již nečoudí a pokud by to měli špinit určité typy lidí, tak ty zůstávají na Palubě před nádražím, v hale nejsou, tam je ostraha.
Hlavně je potřeba to pravidelně uklízet, i bez „špindírů“ nehledě na „typ“.