dkv-spojujeme

Na Fantovu budovu se ve středu vrátí ikonická zlatá křídla

Restaurování plastiky křídel pro pražské Hlavní nádraží. Pramen: Správa železnicRestaurování plastiky křídel pro pražské Hlavní nádraží. Pramen: Správa železnic

Oprava plastiky z roku 1907 trvala i s přípravou jeden rok

Správa železnic po dvou letech finišuje s opravou vnějšího pláště Fantovy budovy, přičemž ve středu dojde k symbolické korunovaci celého snažení. Na věž nádraží se po náročném restaurování vrátí plastika zlatých křídel, která je součástí sousoší okřídleného kola.

„Oprava této plastiky z roku 1907 trvala i s přípravou jeden rok. Ocelová konstrukce, která nese křídla, byla značně zkorodovaná a hrozilo zhroucení celé plastiky. Po opravě se křídla znovu zlatila, použilo se celkem 4 875 plátků 24karátového zlata,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Usazování křídel začne v 10:45.

Restaurování plastiky křídel pro pražské Hlavní nádraží. Pramen: Správa železnicRestaurování plastiky křídel pro pražské Hlavní nádraží. Pramen: Správa železnicNová Fantova budova ve 20. letech.
Autor: František Fridrich (1829 – 1892) – Zmizelá Praha, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11703410

Oprava fasády a střechy Fantovy budovy začala v červnu 2019. Práce provádí společnost Avers, vyjdou na více než 200 milionů korun. Hotovo má být letos v květnu, následně Správa železnic zahájí práce v interiéru. Aktuálně běží tendr na první etapu, která zahrnuje velké sály nádraží. Předpokládaná cena je 318 milionů.

Dopravní význam Fantovy budovy, která byla dokončená v roce 1909, upadl v roce 1977, kdy byla otevřena nová odbavovací hala nádraží směrem do Vrchlického sadů. Správa železnic se nyní snaží historickou část nádraží oživit řadou projektů.

Tagy fantova budova Správa železnic
4 komentáře