Začala oprava fasády a střechy Fantovy budovy, má z ní být kulturní stánek

. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně zahájila opravu fasády a střechy Fantovy budovy pražského hlavního nádraží. Práce provádí firma Avers,

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně zahájila opravu fasády a střechy Fantovy budovy pražského hlavního nádraží. Práce provádí firma Avers, předpokládané náklady činí 212 milionů. Je nicméně možné, že se budova ukáže být oproti očekáváním v horším stavu a náklady porostou. Rekonstrukce potrvá dva roky.

Fantova budova vyrostla v prvním desetiletí minulého století a je největší secesní památkou českých zemí. „U takovýchto staveb je vždy skryto nějaké překvapení, uvidíme, co se ukáže, až se rozkryje střecha,“ uvedl šéf SŽDC Jiří Svoboda. Příprava rekonstrukce i stavební postup probíhá ve spolupráci s památkáři.

Rekonstrukce Fantovy budovy. 
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRekonstrukce Fantovy budovy. 
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRekonstrukce Fantovy budovy. 
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZchátralá Fantova budova před rekonstrukcí. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRekonstrukce Fantovy budovy. 
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVýstavba Fantovy budovy v roce 1907.
Autor: Brunner-Dvořák – http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/view/uuid:a27efd70-6c37-11e4-9d98-005056825209?page=uuid:6603f620-7349-11e4-b2f6-005056827e51 Český svět, 8. 11. 1907, page 68, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63988891

Budova sloužila k odbavení cestujících až do otevření nového terminálu směrem do Vrchlického sadů v roce 1977. Stavební práce budou probíhat po etapách, začnou na krajních věžích, následovat budou obě křídla a nakonec se bude zjišťovat stav centrální partie. Ta prošla v nedávné době stavebními úpravami pod taktovkou italské firmy Grandi Stazioni, která ale rekonstrukci nedokončila včas a byla z nádraží vykázána.

SŽDC připravuje i kompletní rekonstrukci vnitřních prostor, ještě v létě chce mít hotov záměr projektu, samotné práce mají začít v 1. polovině příštího roku. Potrvají rovněž dva roky. „Rád bych zde viděl svatostánek pro kulturu a nikoliv pro různé foody,“ vyjádřil se Svoboda. V budově nicméně budou i kanceláře, zůstane zde například Drážní úřad.

Zatím dělníci budují kolem severní věže lešení, následovat bude restaurátorský průzkum.

Tagy fantova budova SŽDC
22 komentářů