Na D4 u Prahy mají začít fungovat vysokorychlostní váhy. Pokuty budou vybírat Černošice

Kamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSDKamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSD

Do konce letošního roku chce mít ŘSD na dálnicích a silnicích I. třídy 13 vysokorychlostních vah.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo instalaci vysokorychlostních vah na dálnici D4 u Jíloviště, kde mají odhalovat přetížené kamiony. Zařízení je první svého druhu na D4, do ostrého provozu by mělo být uvedeno „v horizontu několika málo týdnů“.

Váhy byly nainstalovány v obou směrech. Jde o technické zařízení s čidly ve vozovce a dálkovým přenosem dat. V uplynulých dnech se zařízení testovalo, oznámilo dnes ŘSD. Po uvedení do ostrého provozu bude mít udělování pokut na starosti obec s rozšířenou působností, v tomto případě Černošice.

O úspěchu ale zatím hovořit nelze. Podle původních plánů měly váhy na D4 fungovat už před loňskými letními prázdninami, o probíhajícím zkušebním provozu pak mluvilo ŘSD loni začátkem prosince. Ostrý provoz však dosud spuštěn nebyl.

Na české dálniční síti je aktuálně sedm vysokorychlostních vah (vedle D4 ještě na D1 u Jihlavy, D2, D5, D8, D35, D48).  Většina se ale potýká dlouhodobě s technickými problémy i neochotou obcí vybírat pokuty. Už před rokem o tom hovořil šéf ŘSD Radek Mátl, na nefunkčnost systému upozorňoval i Nejvyšší kontrolní úřad.

Do konce letošního roku chce mít ŘSD na dálnicích a silnicích I. třídy 13 vysokorychlostních vah. „Celý systém se aktuálně ladí s příslušnými obcemi s rozšířenou působností k bezchybnému fungování,“ uvedl mluvčí ŘSD Jiří Veselý.

Tagy D4 ŘSD vážení kamionů
58 komentářů