Moravskoslezský kraj se dohodl s dopravci na provizoriu, Hlučínsko vysoutěží znovu

Největším autobusovým dopravcem v závazku Moravskoslezského kraje je Arriva Morava. Autor: ArrivaNejvětším autobusovým dopravcem v závazku Moravskoslezského kraje je Arriva Morava. Autor: Arriva

Moravskoslezský kraj sehnal dopravce, kteří budou půl roku zajišťovat veřejnou autobusovou dopravu v pěti oblastech, které od prosince nestihnou pokrýt

Moravskoslezský kraj sehnal dopravce, kteří budou půl roku zajišťovat veřejnou autobusovou dopravu v pěti oblastech, které od prosince nestihnou pokrýt vítězové nedávných tendrů. Konkrétně jde o Bílovecko, Frýdecko-Místecko, Hlučínsko, Opavsko a Vítkovsko.

Půlroční autobusová krize v podobě nefunkční dopravy hrozila, neboť ve zmíněných oblastech se nepodařilo z různých důvodů uzavřít včas nové smlouvy. Takže zatímco stávajícím dopravcům končí smlouvy v prosinci, noví stihnou vyjet až příští rok v červnu. Kraj tak hledal překlenovací řešení a pomoc našel u dosavadních partnerů. Radní kraje včera jejich volbu schválili.

„Oslovili jsme dopravce s žádostí, aby pokryli toto mezidobí. V každé oblasti se s nabídkou přihlásil minimálně jeden,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka. „Všude dojezdí stávající dopravci,“ doplnil pro deník Zdopravy.cz.

Na Bílovecku tak bude i v prvním pololetí příštího roku pokračovat Arriva. Stejná firma se na Hlučínsku podělí o provoz s ČSAD Karviná, na Frýdecko-Místecku bude podobně spolupracovat s ČSAD Frýdek-Místek. Na Opavsku a Vítkovsku bude veřejné autobusy dočasně provozovat společnost TQM.

Právě TQM hraje ústřední roli v tahanici o Hlučínsko, kde v tendru zvítězilo ČSAD Vsetín. TQM ale před nedávnem uspěla se stížností u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V podání si stěžovala na to, že kraj podstatným způsobem doplnil zadávací dokumentaci ve vztahu k platbám bankovními kartami, aniž by současně přiměřeně prodloužil lhůtu pro podání nabídek. Antimonopolní úřad dal firmě za pravdu, kraj se zároveň vzdal možnosti podat rozklad. Místo toho vypíše nový tendr.

TQM napadla u ÚOHS i smlouvy s vítězným ČSAD Vsetín pro Opavsko a Vítkovsko. Zatím běží správní řízení. Podle Unucky se ale nemůže stát, že by lidé čekali na zastávkách marně. „Zcela jistě na tu zastávku nějaké autobusy přijedou, byť to nebudou autobusy nové, ale ty, které tam doposud jezdily,“ řekl náměstek

Tagy autobusy dopravci Moravskoslezský obslužnost ÚOHS
1 komentář