Moody’s kritizuje časté výměny vedení Českých drah. Jsou pod politickým vlivem, míní

Railjet v Pečkách. Foto: České dráhyRailjet v Pečkách. Foto: České dráhy

Třetí výměna vedení za poslední rok v Českých drahách neunikla pozornosti ratingové agentury Moody’s . Další personální změny v čele

Třetí výměna vedení za poslední rok v Českých drahách neunikla pozornosti ratingové agentury Moody’s . Další personální změny v čele firmy kritzovala. Její názor a hodnocení schopnosti firmy splácet dluhy jsou přitom pro České dráhy klíčové, od ratingu se vyvíjí i výše úroků, za kterou si dopravce půjčuje.

„Z pohledu Moody´s personální změny v nejvyšším managementu postrádají jasné racionální zdůvodnění a z pohledu věřitelů jsou negativní,“ uvedla firma ve zprávě, kterou má redakce k dispozici. Podle Moody’s zabere novému managementu čas seznámit se s firmou a implementovat strategii a její naplňování tak může být ohroženo.

„Je pravděpodobné, že tyto změny jsou ovlivněny politickými důvody,“ uvádí Moody’s . Podle ratingové agentury změny ukazují úzké spojení Českých drah s vládou, což dokládá i tím, že se dopravce dohodl se státem i většinou krajů na provozu železniční dopravy po roce 2019.

Nejistota zůstává kolem načasování a provádění některých strategických kroků, jako například modernizace vozového parku. Věříme, že se vedení firmy zaměří na výkon provozní strategie,“ uvedla agentura Moody’s.

Miroslava Kupce odvolala z čela firmy dozorčí rada před dvěma týdny  řízením je pověřen Radek Dvořák. Dozorčí rada má dnes řešit výběrové řízení na dvě volná místa v představenstvu. Podle jejího předsedy Karla Pospíšila bude nové manažery vybírat dozorčí rada sama, bez pomoci externí personální agentury.

České dráhy obhájily letos na jaře rating na úrovni Baa2, tedy dva stupně od spekulativního pásma. Rating má stabilní výhled. I díky tomu se firmě podařilo v květnu vydat rekordně levné dluhopisy.

Tagy České dráhy Miroslav Kupec Moody´s personální změny v Českých drahách Radek Dvořák
29 komentářů