Mladá Boleslav výrazně zlevní MHD, roční jízdenku nabídne za tisícikorunu

Autobus MHD v Mladé Boleslavi. Foto: DP Mladá BoleslavAutobus MHD v Mladé Boleslavi. Foto: DP Mladá Boleslav

Roční cestování ve městě dosud vyšlo na 6 400 Kč.

Mladá Boleslav se rozhodla výrazně snížit cenu za cestování městskou hromadnou dopravou. Město nově zavede roční tarif, který dosud v nabídce chyběl. Město bere zlevnění jako cestu, jak ušetřit lidem na jiných rostoucích nákladech a jako podporu kvalitní a dostupné mobility.

O změnách informovalo město v tiskové zprávě. Pro pravidelné cestující jde o zásadní zlevnění: dosud byla v nabídce jen čtvrtletní jízdenka s cenou 1 600 korun, za rok tak lidé zaplatili 6 400 korun. „Kdo jezdí v pracovních dnech dvakrát denně například do zaměstnání, toho vyjde jedna cesta na necelé dvě koruny,“ uvedlo město příklad v tiskové zprávě.

„Inflace roste, rodiny musí vydávat na chod svých domácností stále více peněz, a proto jim chceme být oporou v těchto náročných časech. Kdo využívá hromadnou dopravu pravidelně, ušetří nově přes pět tisíc korun ročně. Zcela zdarma budou od dubna jezdit všichni senioři, nejen ti nad 70 let,“ řekl první náměstek primátora Jiří Bouška.

Město, které v roce 2020 na jaře při začátku pandemie na několik týdnu zcela zrušilo MHD, v tiskové zprávě uvedlo, že roční jízdenka je podporou kvalitní a dostupné mobility. „Mezi lety 2017 a 2021 město pořídilo díky vyjednaným evropským prostředkům 21 nových autobusů v hodnotě 135 milionů korun, které tvoří přibližně dvě třetiny vozového parku. Další dotační peníze město investovalo do rozsáhlé sítě cyklostezek, podporuje také provoz sdílených kol, na kterých lze jezdit prvních patnáct minut zdarma,“ vypočítává město v materiálu.

Nový ceník vstoupí v platnost 1. dubna. Pro uplatnění jízdného zdarma musí důchodci na základě doložení důchodového výměru požádat o přeprogramování čipové karty na tarif zdarma. V případě, že nemají čipovou kartu, musí si ji nechat v informačním středisku vystavit. Dopravní podnik Mladá Boleslav přepravuje cestující na 21 linkách včetně dvou rychlolinek a speciální hokejové linky H. Vozový park tvoří dohromady 32 autobusů.

Tagy Dopravní podnik Mladá Boleslav Mladá Boleslav
38 komentářů