Místo T1 na T2. Letiště Praha přestěhuje dočasně odbavení klientů 22 aerolinek

Odletová hala Terminálu 2. Foto: Letiště PrahaOdletová hala Terminálu 2. Foto: Letiště Praha

Cestující na Letišti Václava Havla zvyklí chodit k odbavení letů mimo schengenský prostor na Terminál 1 čeká od 1. března

Cestující na Letišti Václava Havla zvyklí chodit k odbavení letů mimo schengenský prostor na Terminál 1 čeká od 1. března až do konce srpna velká změna. Kvůli rekonstrukci třídírny zavazadel Letiště Praha přesune většinu dopravců na Terminál 2. Velké stěhování se týká 22 společností.

O přesunu informoval deník Zdopravy.cz letos v lednu, Letiště Praha dnes zveřejnilo další detaily k chystaným změnám.

Pro odbavení na přepážkách tak přestane dočasně platit rozdělení terminálů na lety do schengenského prostoru a mimo schengenský prostor. Nástup do letadla a samotný odlet však bude realizován standardně na Terminálu 1 jako doposud. Letiště Praha spustilo rozsáhlou informační kampaň, která bude probíhat během celé letní sezóny a cestujícím usnadní orientaci během této dočasné změny.

Počet odbavených cestujících každý rok roste a letiště se dostalo již za hranu svých kapacit. Proto postupně pokračujeme s projekty, které jsou součástí rozvoje letiště a které přispějí k jeho modernizaci a částečnému navýšení odbavovacích a provozních kapacit,“ řekl Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. Jedním z těchto projektů je rekonstrukce třídírny zavazadel, která běží již druhým rokem a přinese například navýšení kapacity odbavení zavazadel.

Odlety společností přestěhovaných z Terminálu 1 budou probíhat na Terminálu 2 na přepážkách v zóně, která bude označena jako Red Zone. Letiště Praha nedávno otevřelo na Terminálu 2 další odbavovací ostrov.

Mapa uspořádání odbavení na Letišti Praha během rekonstrukce třídírny zavazadel. Foto: Letiště Praha

Mapa uspořádání odbavení na Letišti Praha během rekonstrukce třídírny zavazadel. Foto: Letiště Praha

Cestující letící mimo schengenský prostor se mohou odbavení na Terminálu 2 vyhnout, pokud letí bez odbaveného zavazadla a odbaví se online. Pasovou a následně bezpečností kontrolou projdou všichni cestující pro lety z Terminálu 1 bez ohledu na to, kde byli odbaveni.

Cestující by měli informace o změnách obdržet také přímo od své letecké společnosti a dostavit se na letiště s dostatečným předstihem, alespoň tři hodiny předem. Letiště k přesunu spustilo speciální webové stránky. „Spolupracujeme se všemi dopravci, kterých se změna týká, velmi intenzivně již několik měsíců. Informovali jsme také cestovní kanceláře a agentury, různé asociace a organizace v cestovním ruchu, hotely, provozovatele taxislužeb i parkování a další obchodními partnery. Jsme přesvědčeni, že jsme v rámci dočasného provozního omezení přijali taková opatření, aby se situace dotkla cestujících minimálně,“ dodal Řehoř.

Po celé trase mezi terminály budou umístěné výrazné a jednoduché navigační ukazatele, v červené a zelené barvě. Přechod mezi terminály trvá přibližně 10 minut. Letiště navýší i počet informačních asistentů, proškoleni byli i ostatní zaměstnanci skupiny Letiště Praha a zaměstnanci externích firem působících na letišti.
Kromě odbavení letů se do odletové haly Terminálu 2 dočasně přesunou i kanceláře daných leteckých či handlingových společností a celní služby neboli vrácení daní.

Seznam leteckých společností, kterých se dočasná změna odbavení týká:
Air Arabia
Air Canada
Air Transat
American Airlines
Bamboo Airways
BA CityFlyer
British Airways
China Eastern Airlines
České aerolinie – pouze lety do Soulu
Delta Air Lines
easyJet
Emirates
flydubai
Jet2.com
Korean Air
Qatar Airways
Rossiya Airlines
Ryanair/Buzz
Sichuan Airlines
Ukraine International Airlines
United Airlines
Ural Airlines

Tagy letiště praha letiště václava havla Terminál 1 Terminál 2 třídírna zavazadel
13 komentářů