Letiště Praha rozjíždí projekt desetiletí, nová třídírna kufrů vyjde na 1,5 miliardy

Letiště Václava Havla Praha. Pramen: Letiště PrahaLetiště Václava Havla Praha. Pramen: Letiště Praha

Letiště Praha spouští zřejmě největší jednorázovou investici od dostavby schengenského Terminálu 2 v roce 2006. V lednu začne s přestavbou

Letiště Praha spouští zřejmě největší jednorázovou investici od dostavby schengenského Terminálu 2 v roce 2006. V lednu začne s přestavbou a modernizací systému pro nakládání zavazadel. Zakázku získala nizozemská společnost Vanderlande Industries, cena bez DPH se vyšplhala na 1,469 miliardy korun. Vyplývá to ze smlouvy zveřejněné v registru. Letiště tak dotáhlo do konce tendr trvající déle než rok, původní odhady hovořily o nákladech 1,3 miliardy.

Přestavba se dotkne obou terminálů. V Terminálu 2 vznikne například nový ostrov s 24 odbavovacími přepážkami, v podzemí pak bude zbudován druhý takzvaný sorter, tedy třídič kufrů, a bude instalováno osm nových rentgenů s detektory výbušnin. Zároveň dojde ke generální opravě současného sorteru v Terminálu 2 a propojení s Terminálem 1. Tam firma zrekonstruuje i odbavovací ostrovy.

Letiště investici zdůvodňuje nutností celý proces nakládání s kufry zlepšit. Třídírna zavazadel v Terminálu 2 je v provozu již deset let a současnému náporu cestujících přestává stačit. Podle dřívějších vyjádření bude letiště investici financovat z vlastních zdrojů, součástí ceny je i likvidace starých rentgenů. Práce by měly začít v lednu a trvat zhruba rok. Budou probíhat na etapy a podle vedení letiště by na provoz neměly mít vliv.

Letiště Václava Havla Praha v posledních dvou letech zažívá nebývalý provozní rozkvět. Včera ve večerních hodinách padl historický rekord, když počet odbavených cestujících v rámci jednoho kalendářního roku dosáhl poprvé hranice 16 milionů. Do konce roku by se měl počet cestujících přiblížit 16,8 milionu, což představuje devítiprocentní meziroční nárůst.

Tagy cestující letiště praha třídírna Vanderlande zavazadla
11 komentářů