Místo povinnosti jen doporučení. Aerolinky nepřišly o povinnost vracet peníze za letenky

Přistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště PrahaPřistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště Praha

Evropská komise zveřejnila nové doporučení, jak by měly členské státy postupovat při obnově dopravy a cestovního ruchu a návratu celého

Evropská komise zveřejnila nové doporučení, jak by měly členské státy postupovat při obnově dopravy a cestovního ruchu a návratu celého sektoru k normálu. Doporučuje v něm zavedení voucherů namísto vrácení peněz za neuskutečněné cesty či zájezdy. Lidé by ale podle dokumentu měli mít nárok získat peníze zpět i tak: návrh na vouchery je pouze doporučující.

Dokument zveřejnila Evropská komise na svých stránkách. Pro spotřebitele je hlavní informací, že Evropská komise nakonec nezavede do legislativy zrušení povinnosti poskytovat klientům refundaci letenek, jak o to bojovaly některé členské státy včetně Česka. Skončila nakonec jen u doporučení, aby dopravci nabízeli vouchery, které budou platné nejméně jeden rok a které budou dostatečně atraktivní pro zákazníky, aby je využili.

„Výchozím bodem pro nás je, že evropští zákazníci mají právo na vrácení peněz, pokud si to přejí,“ prohlásila místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Využívání voucherů musí být podle ní dobrovolné a zákazníci jím mohou pomoci firmám překonat obtížné období. Komise podle Vestagerové zároveň odeslala některým zemím dopis, v němž připomíná, že musejí svým občanům zajistit vrácení peněz například za zrušené dovolené, jak jim zajišťuje unijní právo. V případě, že tak státy neučiní, může EK zahájit řízení, které může skončit až u soudu EU.

Atraktivnost voucherů má být zajištěna i tím, že je může garantovat stát. Vzhledem k současné ekonomické situaci ale může snadno dojít k situaci,  že voucher některé aerolinky už bude za pár měsíců bezcenným cárem papíru a pohledávkou v insolvenci. Klíčovou součástí unijní pomoci pro velké i menší firmy mají být právě vouchery. Evropská komise tak otevírá ve svých doporučeních další riziko výdajů v podobě možných výplat za zkrachovalé dopravce.

V balíčku Evropská komise vyzvala k postupné obnově přeshraničního dopravního spojení, v jehož rámci zajistí dopravci ochranu zdraví cestujících. V materiálu například uvádí povinnost cestovat v dopravních prostředcích v rouškách a zavést povinnou rezervaci míst do vlaků dálkové dopravy. Nedoporučuje ale jako opatření zavádět povinnost leteckým dopravcům blokovat část míst kvůli snižování vzdálenosti mezi cestujícími.

„Miliony malých a středních podniků a rodinných firem provozují ubytování, restaurace, cestovní kanceláře či dopravní služby. Hrozí jim bankrot a ztráta pracovních míst, naléhavě potřebují obnovit činnost,“ podotkl eurokomisař pro jednotný trh Thierry Breton.

Tagy obnovení provozu po pandemii koronaviru refundance letenek Top
34 komentářů