Místo Heligónu vypraví dráhy do Kralovic Hektora. Pára má ve středních Čechách zákaz

Dieselová lokomotiva T435.0139 Hektor. Pramen: České dráhyDieselová lokomotiva T435.0139 Hektor. Pramen: České dráhy

Ve středních Čechách začal platit zákaz provozu parních lokomotiv. Dráhy mění páru za naftu.

Milovníci parních lokomotiv mají ve Středočeském kraji podobně jako loni smůlu. Meteorologové vydali v úterý varování před vznikem požárů, což podle nařízení kraje vede i k zákazu provozu parních lokomotiv. U první nostalgické akce se tak už musely změnit plány.

V sobotu měl vyrazit parní vlak z železničního muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka do Kralovic. V čele měla stát unikátní lokomotiva 414.096 Heligón z roku 1906. Místo ní ale potáhne soupravu takzvaných dřeváků motorový Hektor (T 435.0139) z přelomu 50. a 60. let. Heligón bude nasazen pouze v případě odvolání varování, k tomu ale zřejmě do soboty dle předpovědi počasí nedojde.

Lokomotiva 414.096 zvaná heligon. Autor: České dráhy

Lokomotiva 414.096 zvaná heligon.
Autor: České dráhy

Vlak vyjede z Lužné u Rakovníka v 10:40 a přes stanice Rakovník, Lubná, Zavidov a Čistá dojede ve 12:19 do cílové stanice Kralovice u Rakovníka. Na zpáteční cestu se pak vlak vydá po stejné trase z Kralovic v 15:30 a do Lužné u Rakovníka dorazí v 17:00.

Lokomotiva „Hektor“ z ČKD patří mezi motorové lokomotivy, které na začátku 60. let začaly nahrazovat parní lokomotivy. Byly určené pro posun a lehkou traťovou službu. Dopravovaly například manipulační vlaky a na některých tratích vozily také osobní spoje. V běžném provozu dosloužily v 90. letech.

Na nádraží v Kralovicích bude pro cestující připraven doprovodný program. Ve stanici bude k vidění výstava o historii tratě Rakovník – Mladotice, přičemž větev z Kralovic do Mladotic je od 90. let nepoužitelná a aktuálně je v procesu zrušení.

Železniční muzeum ČD v Lužné u Rakovníka je o prázdninách otevřeno sedm dní v týdnu od 9:30 do 17:00.

Tagy ČD Nostalgie lokomotiva Hektor vlak Lužná u Rakovníka - Kralovice
22 komentářů