Místo expresů nákladní vlaky. Osobní dopravci půjčují lokomotivy pro přepravu zboží

Lokomotiva Siemens Vectron Českých drah v čele nákladního vlaku ČD Cargo. Foto: ČD CargoLokomotiva Siemens Vectron Českých drah v čele nákladního vlaku ČD Cargo. Foto: ČD Cargo

Nákladní dopravci těží z poklesu osobní dopravy, mají i rychlejší průjezd po koridorech.

Škrty zejména v osobní mezinárodní dopravě vedou k netradičním změnám v nasazení hnacích vozidel. V čele nákladních vlaků se během tohoto týdne začaly objevovat lokomotivy osobních dopravců.

Opakuje se tak situace z letošního jara. Například České dráhy zapůjčily své pronajaté lokomotivy Siemens Vectron dceřiné firmě ČD Cargo.

„Důvodem jsou především nižší výkony v osobní dopravě v důsledku pandemie a nárůst zahraničních výkonů ČD Cargo,“ uvedl nákladní doprace na Twitteru.

České dráhy pronajaly ČD Cargu stroje 193.289 a 295. Zatímco první jmenovaný nyní jezdí na výkonech v Rakousku, druhý stroj se o tomto víkendu zhostil vozby nákladních vlaků mezi Nymburkem a Chebem.

Spolupráce obou dopravců se projeví ještě v listopadu i u osobních vlaků. V jejich čele by se měly objevit během tohoto měsíce ve zkušebním provozu lokomotivy Bombardier TRAXX MS3. Ty má objednané ČD Cargo, zatím běží jejich zkušební provoz. V čele osobních vlaků by podle informací deníku Zdopravy.cz měly jezdit vlaky mezi Chebem a Karlovými Vary a později z Prahy do Chebu.

Nadbytek lokomotiv kvůli zrušení řady spojů řeší i RegioJet. Pro nákladní dopravce to znamená možnost využít moderní vícesystémové lokomotivy. Za poslední dny této možnosti dvakrát využil CityRail pro přepravu dřeva z Ražic do rakouského Salcburku.

Lokomotiva Bombardier TRAXX v čele nákladního vlaku se dřevem do rakouského Salcburku. Foto: CityRail

Lokomotiva Bombardier TRAXX v čele nákladního vlaku se dřevem do rakouského Salcburku. Foto: CityRail

Pro nákladní dopravce přichází krize osobních dopravců v nejvhodnější chvíli. Listopad patří v nákladní dopravě mezi přepravně nejsilnější měsíce. Díky omezení osobní dopravy mají také plynulejší průjezd po hlavních tratích než v jiných měsících.

Tagy Bombardier TRAXX MS3 ČD Cargo České dráhy CityRail RegioJet Siemens Vectron
70 komentářů