Krajský úřad vydal nové stavební povolení pro obchvat Olbramovic

Silnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791Silnice I/3, Olbramovice. Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40777791

Středočeský krajský úřad vydal nové stavební povolení pro obchvat Olbramovic na Benešovsku. Původní rozhodnutí ministerstvo dopravy zrušilo, námitky proti němu

Středočeský krajský úřad vydal nové stavební povolení pro obchvat Olbramovic na Benešovsku. Původní rozhodnutí ministerstvo dopravy zrušilo, námitky proti němu podala mimo jiné společnost Davo Corporation, provozující autobazar, nebo firma Imoba z holdingu Agrofert, která vlastní nedalekou farmu Čapí hnízdo. Kraj, v jehož vedení je hnutí ANO, už dříve odmítl jakýkoli politický vliv na řízení o výstavbě obchvatu. Nové rozhodnutí, na něž upozornil server SeznamZprávy.cz, kraj zveřejnil na úřední desce.

Přeložka frekventované silnice I/3 z Prahy na Tábor má být dlouhá 3,4 kilometru a počítá se s napojením na již postavené úseky okolo Tomic a Votic. „Stavba bude dokončena do tří let ode dne nabytí právní moci tohoto rozhodnutí,“ stojí v dokumentu. Pokud se do dvou let nezačne stavět, stavební povolení pozbývá platnosti. Investorem je podobně jako u všech silnic první třídy Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Krajský úřad vydal podle ministerstva původní povolení k obchvatu Olbramovic v rozporu se zákonem, proto bylo v odvolacím řízení zrušeno a věc vrácena k novému projednání. Objevily se obavy, že se tím výstavba oddálí o několik let. To by mělo pro místní lidi nepříjemné následky. Středem Olbramovic každý den projíždějí desetitisíce aut, obchvat má obci ulevit od tranzitní dopravy.

Krajský úřad uvedl, že přeložka silnice I/3 je pro něj s ohledem na návaznost na výstavbu dálnice D3 dlouhodobou prioritou. V minulosti tvrdil, že chce nové rozhodnutí vydat co nejdříve. Řízení se zpozdilo mimo jiné kvůli úmrtí několika účastníků. V novém projednání podala námitky firma Davo Corporation a několik místních obyvatel, Imoba již nikoliv. Proti rozhodnutí se mohou účastníci znovu odvolat k ministerstvu dopravy, a to do 15 dnů od jeho oznámení.

ČTK

Tagy I/3 obchvat Olbramovic stavební povolení
10 komentářů