Ministerstvo řeší, jak urychlit Pražský okruh. I bez povolení chce začít vykupovat pozemky

Pražský okruh u Černého Mostu. Foto: Aktron / Wikimedia CommonsPražský okruh u Černého Mostu. Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Ministerstvo spočítalo škody z nepostavení důležité části Pražského okruhu na 4 miliony korun denně.

Ministerstvo dopravy plánuje začít s výkupy pozemků pro část Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1 i přesto, že stavba dosud nemá platné územní rozhodnutí a schvalovací proces nabírá zpoždění.

Vyplývá to z materiálu, který ministerstvo dopravy zveřejnilo v meziresortním připomínkovém řízení. Předčasné výkupy vysvětluje tím, že jde o jednu z nejvýznamnějších dopravních staveb. Plán přichází jen pár týdnů poté, co ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo o podjatosti pražských úředníků při povolování této stavby. Reálně tak schvalování prodloužili nejméně o několik dalších měsíců.

Ministerstvo argumentuje ve zprávě i tím, že každý den, když stavba není hotová, přináší ztrátu téměř 4 miliony korun v podobě společenské ztráty. „Za 5 let je celková ztráta vyšší než 6 miliard korun. Současně za tuto dobu statisticky dojde na související síti mimo jiné ke 14 nehodám se smrtelným zraněním a k dalším 375 nehodám se zraněním,“ uvádí se v materiálu.

Trasa SOKP 511. Foto: ŘSD

Trasa SOKP 511. Foto: ŘSD

Podle stávajících pravidel může Ředitelství silnic a dálnic začít vykupovat pozemky až poté, co získá stavba územní rozhodnutí. To v případě úseku 511 Běchovice – D1 začalo v roce 2018 a stále není pravomocně uzavřeno.

Velké zpoždění kvůli odvoláním

Proti prvoinstančnímu rozhodnutí přišlo 47 odvolání, proti jsou i některé části Prahy, které mají stavbu daleko a vůbec s ní nesousedí, například Dolní Chabry. „Dokončení odvolacího řízení a nabytí právní moci územního rozhodnutí se očekává – s ohledem na složitost odvolacího řízení a související epidemiologickou situaci v ČR – nejdříve ve druhém pololetí roku 2021,“ uvádí materiál. U přeložky silnice I/12 z Běchovic na Úvaly se čeká rozhodnutí nejdříve v červenci letošního roku.

Materiál proto počítá s tím, že vláda schválí ŘSD výjimku a to bude moc začít vykupovat pozemky již nyní. „ Zahájením majetkoprávního vypořádání již v průběhu probíhajícího odvolacího řízení proti územnímu rozhodnutí je možné urychlit proces přípravy stavby minimálně o 8 až 10 měsíců. V případě komplikovaného územního řízení, resp. odvolacího řízení i výrazně více,“ dodává ministerstvo. To ale riskuje i to, že koupí pozemky, které nakonec nebudou potřeba.

Ministerstvo počítá s tím, že na výkupy vyčlení zatím zhruba tři miliardy korun.

Tagy Ministerstvo dopravy Modletice - Běchovice Pražský okruh SOKP 511
117 komentářů