Mezi Plzeňským krajem a Bavorskem obnovila provoz autobusová linka, pojede denně

Autobus linky 982 v Lamu. Foto: IDPKAutobus linky 982 v Lamu. Foto: IDPK

Oproti minulým letům došlo k prodloužení linky na bavorské straně.

Po roční covidové přestávce se o víkendu opět rozjela mezinárodní linka 982, která spojuje Plzeňský kraj s Bavorskem. Oproti minulosti došlo k k jejímu prodloužení z Klatov až do lázní Bodenmais. Došlo i k rozšíření provozu na všední dny v části úseku, konkrétně z Hamrů až do Bodenmais.

Linka bude v provozu ve všední dny i o víkendu až do 26. září 2021, k cestování lze využít tarif IDPK. „Jsme velmi rádi, že došlo k obnově přeshraničního spojení mezi Klatovskem a Bavorskem. Cílem spolupráce je propojení veřejné osobní regionální dopravy jak na straně české, tak i bavorské, které umožní obyvatelům obou zemí komfortnější cestování mezi východním Bavorskem a Plzeňským krajem. Za důležité považuji prodloužení linky do lázní Bodenmais a návaznost na regionální dopravu,“ uvedl náměstek hejtmanky pro dopravu Pavel Čížek.

První ranní spoj linky navazuje v Nýrsku u vlakového nádraží na vlak z Plzně, následně jede přes Svatou Kateřinu, Lam, Arnbruck do Bodenmais. I při odpolední cestě zpět spoj navazuje v Nýrsku na vlak do Klatov a Plzně.

Nová turistická jízdenka pro cesty v Česku i Bavorsku

O víkendech spoje zajišťuje Arriva Střední Čechy. Pro jednotlivé jízdy pouze po území SRN platí tarif VLC, u nějž je platba pouze v eurech. Na lince platí nová síťová jízdenka Turista Plzeňskem a Bavorskem. Ta stojí 240 korun na osobu nebo 360 korun pro dva dospělé a až tři děti.

V pracovní dny zajišťuje dopravu dopravce Wenzl, přičemž nástup po českém území je možný s předem zakoupenou jízdenkou (např. z mobilní aplikace či z jiného spoje IDPK). Na trase mezinárodní linky jsou turisticky atraktivní cíle, jakými jsou např. přechod přes vrch Ostrý do Hamrů, pěší túra po hřebenech z Ecku, lázeňské město Bodenmais, turistická trasa na Velký Javor.

Linka měří 60 kilometrů. Původně končila v Drachselsriedu. Autobus bude jezdit dvakrát denně. Bavorsko novou linku dotuje 650 tisíci korunami, Plzeňský kraj 500 tisíc korunami.

Tagy Arriva Střední Čechy Bavorsko linka 982 Plzeňský kraj
7 komentářů