Mělo jít k zemi, teď se začíná opravovat. Nádraží v Havířově bude mírně dražší

Železniční stanice Havířov. Foto: Michal Klajban / Wikimedia CommonsŽelezniční stanice Havířov. Foto: Michal Klajban / Wikimedia Commons

Správa železniční dopravní cesty po letech příprav v pátek slavnostně zahájí rekonstrukci nádražní budovy v Havířově. Jde o největší letos

Správa železniční dopravní cesty po letech příprav v pátek slavnostně zahájí rekonstrukci nádražní budovy v Havířově. Jde o největší letos zahájený projekt tohoto druhu na Moravě. Zakázku získaly podle registru smluv společnosti OHL ŽS a Tomi-Remont za 137,4 milionu korun, odhady při vypsání tendru činily 116 milionů. Hotovo má být za dva roky.

Nádražní budova přitom utekla hrobníkovi z lopaty. Havířovské zastupitelstvo už před lety v souladu se SŽDC schválilo její demolici. Budova je pro železniční provoz naddimenzovaná. Proti tomu se ovšem zvedla vlna odporu, místní poukazovali především na unikátní bruselský styl, ve kterém je postavena. Památkově chráněna nicméně není.

Město a správa železnic se nakonec dohodly na společném postupu při opravě. Po jejím dokončení bude stavba sloužit nejen k odbavování cestujících, ale také ke sportovním a volnočasovým aktivitám nebo jako služebna městské policie. Začátkem loňského roku to obě strany stvrdily memorandem o spolupráci při rekonstrukci budovy i přednádražního prostoru.

Projekt vychází z původní dokumentace a nově zohledňuje plány města na přestavbu přednádražního prostoru. SŽDC kompletně zmodernizuje levou administrativní část budovy, v případě haly se SŽDC zaměří na úpravy pro budoucí využití vnitřních prostor městem, tedy opravu vnějšího pláště budovy, přípojek a sociálního zařízení.

SŽDC plánuje také rekonstrukci staniční části havířovského nádraží. Realizace se předpokládá v letech 2021 až 2022.

Tagy nádraží Havířov SŽDC
51 komentářů