Manchester chystá miliardové investice do veřejné dopravy. Bude bez emisí CO₂

Manchesterskou dopravu čekají miliardové investice, síť vlakotramvají se dočká rozšíření. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.czManchesterskou dopravu čekají miliardové investice, síť vlakotramvají se dočká rozšíření. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.cz

Kompletní vybavení vozového parku elektrobusy nebo hustší síť místních vlakotramvají. Tak vypadá budoucnost dopravy v anglickém Manchesteru a přilehlých městech v příštích deseti letech.

Ambiciózní plán bez uhlíkové dopravy přestavil starosta aglomerace Greater Manchester Andy Burhnam v době, kdy vedení místní samosprávy zamířilo na klimatický summit v Glasgow.

Burnham prohlásil, že městský region „již nastoupil cestu k uhlíkově čisté dopravě“ se sítí vlakotramvají. „Tam jsme napřed, nyní musíme tento uhlíkově neutrální cíl uplatnit ve všem, co děláme,“ dodal.

Podle plánu investic by v budoucnu mělo v Manchesteru dojít k propojení vlakotramvajové sítě mezi Oldhamem, Rochdalem, Heywoodem, Bury, Manchesterem a Stockportem. Plány také počítají s protažením spojení až na druhý terminál centrálního manchesterského letiště. Aktuálně se konečná nachází u prvního terminálu. V Bury by také měl vzniknout další přestupní uzel.

Síť vlakotramvají v současnosti ve městě funguje jen ze stoprocentně obnovitelných zdrojů. Celkem osm linek propojuje několik přestupních uzlů, nádraží, letiště a předměstí půlmilionového města.

V budoucím plánu investic je také vybudování nových autobusových spojení. Elektrobusy by měly propojit části mezi Wiganem a Boltonem, Bury a Oldhamem a dále pak pokračovat až do části Ashton.

Do celé oblasti v okolí Manchesteru by mělo v příštích letech putovat skoro 7 miliard liber. V přepočtu tedy skoro 210 miliard korun. Velké investice čekají také Liverpool a další města v oblasti. Investice budou směřovat například také do stavby infrastruktury pro elektromobily nebo do renovací místních stanic.

Tagy bezemisní doprava Manchester
4 komentáře