Omezte jízdy autem, choďte pěšky a jezděte na kole, vyzval občany starosta Liverpoolu

Cyklista v Liverpoolu. Foto: Mersey TravelCyklista v Liverpoolu. Foto: Mersey Travel

Nejlepším vozidlem na krátké vzdálenosti jste vy sami, vzkázal lidem starosta.

Čerstvě znovuzvolený starosta britského Liverpoolu Steve Rotheram vyzval obyvatele města, aby výrazně přehodnotili svůj přístup k dopravě po metropoli a na kratší vzdálenosti nepoužívali osobní auto. Oznámil současně plán na velké investice do veřejné dopravy a infrastruktury pro jízdu na kole nebo chůzi.

„Potřebujeme revoluci ve způsobu, jakým žijeme naše životy a dopravujeme se po městě,“ řekl Rotheram. Podle něj omezení individuální automobilové dopravy zejména na kratší vzdálenosti zlepší ovzduší a současně i zdraví lidí.

Liverpool chce do roku 2040 dosáhnout uhlíkové neutrality, omezení cestování auty má být jednou z cest k dosažení tohoto plánu. Rotheram vysvětluje svůj ambiciózní plán i velkou podporou ve volbách. „Voliči ve mně vložili důvěru, abychom provedli radikální změny a stali se nejčistším, nejzelenějším a nejspravedlivějším místem v zemi,“ dodal. Podle něj je úroveň znečištění ovzduší na číslech před pandemií.

Chci přesvědčit co nejvíce lidí, aby auto nechali doma. Stále příliš mnoho lidí jezdí autem na krátké vzdálenosti, protože jsou na to zvyklí,“ uvedl Rotheram. „Nejlepším vozidlem na krátké vzdálenosti jste vy sami,“ dodal.

Sám se podle svých slov vzdal osobního auta a po městě chodí pěšky nebo jezdí veřejnou dopravou. Právě v té chystá velké změny, aby byla levnější a pohodlnější než dosud. Součástí jeho plánu je nákup nových autobusů na vodík.

Starosta chystá investice ve výši 30 milionů liber do sítě 600 kilometrů cyklostezek a chodníků. V Liverpoolu a celé jeho aglomeraci žije 1,6 milionu lidí.

Tagy Liverpool omezení individuální automobilové dopravy
114 komentářů