Magistrát zahájil řízení k prodloužení tramvajové trati na Pankráci

Tramvajová zastávka, zprovozněná v květnu 2020. Pankrác. Foto: DPPTramvajová zastávka, zprovozněná v květnu 2020. Pankrác. Foto: DPP

První úsek ke stanici metra Pankrác chce DPP postavit příští rok, později mají tramvaje dojet až na Budějovickou ulici.

Prodloužení tramvajové trati v ulici Na Pankráci až do Budějovické ulice nabývá reálnějších rozměrů. Odbor pozemních komunikací a drah pražského magistrátu k projektu aktuálně zahájil společné územní a stavební řízení. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) chce první etapu zbudovat příští rok.

Pražští radní schválili prodloužení tramvajové trati ulicí Na Pankráci kolem obchodního centra Arkády až k poště na začátku Budějovické ulice už na podzim 2020. Celkem jde o 700 metrů nové tratě, která se ovšem nebude stavět celá najednou.

V první etapě chce DPP zbudovat krátký úsek, díky kterému trať překoná křižovatku ulice Na Pankráci s ulicí Hvězdova. Tím se dostane až před obchodní centrum Arkády, kde u vstupu do stanice metra Pankrác bude dočasná konečná. Současná tramvajová zastávka Pankrác (dnešní konečná) zanikne.

„Tendr na zhotovitele chceme vypsat co nejdříve, abychom příští rok mohli stavět,“ řekl zástupce DPP Daniel Šabík. Připomněl, že projekt je koordinován se stavbou metra D, kvůli které nastane v roce 2025 výluka stanice metra Pankrác. Tramvaj pak bude sloužit jako náhradní doprava.

Pod ulicí Na Pankráci bude zřízen podchod, který spojí vestibul metra C a vestibul nově budované linky metra D (stanice Pankrác). Současně budou zřízeny výstupy na tramvajovou zastávku Pankrác.

V další etapě pak má být tramvajová trať dovedena až před poštu v Budějovické ulici. Koncová zastávka u pošty nese zatím pracovní název Bystřická. Nepůjde přitom o smyčku, zastávka bude řešena jako úvrať pro provoz obousměrných tramvají.

„Zastávka Bystřická bude zřízena jako ostrovní, což umožní stanicování druhé tramvajové soupravy,“ píše se v dokumentaci.

Trať původně měla vést ještě dál po Budějovické, to ale prozatím zablokovala Praha 4 s poukazem na nenahraditelnost parkovacích míst, která stojí v cestě.

Tramvajová trať se přiblížila ke stanici metra Pankrác na podzim 2020, kdy DPP dokončil nový úsek mezi ulicemi Na Veselí a Hvězdovou. Provoz zde byl spuštěn v květnu 2021.

Tagy dpp tramvaj Pražského povstání - Pankrác - Budějovická
255 komentářů