Lufthansa zdraží letenky, zavádí ekologický příplatek

Airbus A320 německé společnosti Lufthansa se speciálním livery „Yes to Europe“ propagující myšlenku evropské integrace. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýAirbus A320 německé společnosti Lufthansa se speciálním livery „Yes to Europe“ propagující myšlenku evropské integrace. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Příplatek se bude týkat letů ze zemí EU, Británie, Norska a Švýcarska.

Až 72 eur si připlatí cestující na většině letů Lufthansa Group. Důvodem je pokrytí trvale rostoucích dodatečných nákladů v důsledku regulací na ochranu životního prostředí. Skupina o tom informovala v tiskové zprávě.

Náklady podle skupiny zvedá zákonná kvóta na udržitelné letecké palivo (SAF) pro odlety ze zemí EU, úpravy systému EU pro obchodování s emisemi a další.

Příplatek se dotkne všech letů prodávaných a provozovaných Lufthansa Group s odlety z 27 zemí EU a Spojeného království, Norska a Švýcarska. Jeho výše se bude odvíjet od trasy letu a tarifu, přičemž se má pohybovat v rozmezí od 1 do 72 eur, tedy v přepočtu až téměř 1 800 korun. Účtován bude na letenkách prodaných od 26. června s odlety od 1. ledna 2025. Přesnou výši se cestující dozví při rezervaci v podrobnostech o ceně.

Do roku 2050 CO2 neutrální

„Každý rok investujeme miliardy do nových technologií, které pomáhají učinit létání udržitelnějším. Aktivně také podporujeme globální výzkum klimatu. Postupně se zvyšující dodatečné náklady vyplývající z regulačních požadavků však v následujících letech sami neuneseme. Část těchto očekávaných nákladů na rok 2025 má být nyní pokryta novým příplatkem za environmentální náklady,“ vysvětlila skupina.

Lufthansa Group chce být do roku 2050 CO2 neutrální. Do roku 2030 pak touží snížit své emise CO2 ve srovnání s rokem 2019 na polovinu. V rámci ochrany klimatu se zaměřuje především na urychlenou modernizaci flotily, optimalizaci provozu, využití udržitelného leteckého paliva a podobně.

Tagy ekologie letenky Lufthansa Lufthansa Group
63 komentářů