Lotyšsko přidává další peníze na přežití airBaltic

Airbus A220-300 společnosti airBaltic na letišti v Rize. Foto: Jan SůraAirbus A220-300 společnosti airBaltic na letišti v Rize. Foto: Jan Sůra

Lotyšská vláda rozhodla o další finanční pomoci svému leteckému dopravci. Ve společnosti airBaltic navýší základní kapitál až o 250 milionů

Lotyšská vláda rozhodla o další finanční pomoci svému leteckému dopravci. Ve společnosti airBaltic navýší základní kapitál až o 250 milionů eur (6,87 miliardy korun), aby se aerolinkám podařilo přežít krizi způsobenou pandemií koronaviru.

Pomoc, kterou oznámil airBaltic na svých stránkách, současně ukazuje, že první státní injekce nemusí stačit. V první polovině dubna stát navýšil kapitál o 36 milionů eur, teď se ale rozhodl k větší investici.

„S touto investicí můžeme začít pracovat na našem plánu Destination 2025 CLEAN, který řeší postupné obnovení provozu,“ řekl šéf aerolinek Martin Gauss.

Pomoc vlády musí schválit ještě Evropská komise, firma očekává, že investice do firmy neproběhne najednou, ale v několika tranších. Nemají přesáhnout škody způsobené pandemií koronaviru. Lotyšsko tímto krokem navýší svůj podíl v aerolinkách z 80 na 91 %.

Plán počítá s redukcí počtu letadel, dopravce obnoví provoz s 22 Airbusy A220-300. Návrat do plného provozu čeká už v roce 2022. Firma už nepočítá s jiným typem letadla.

Tagy airBaltic Top
44 komentářů