Lotyšsko poslalo airBaltic na přežití téměř miliardu korun, zůstane jen u A220

Airbus A220-300 nasazuje aerolinka nově i na lety mezi Rigou a Prahou, z jedenácti letů týdně pokrývají tyto stroje většinu. Foto: Jan SůraAirbus A220-300 nasazuje aerolinka nově i na lety mezi Rigou a Prahou, z jedenácti letů týdně pokrývají tyto stroje většinu. Foto: Jan Sůra

Letecká společnost airBaltic získala od lotyšské vlády důležitou finanční pomoc ve výši 36,1 milionu eur (zhruba 971 milionů korun). Vláda,

Letecká společnost airBaltic získala od lotyšské vlády důležitou finanční pomoc ve výši 36,1 milionu eur (zhruba 971 milionů korun). Vláda, která vlastní 80 % akcií rostoucího dopravce, navýšila o tuto částku základní jmění, aby posílila likviditu firmy v době největší krize letecké dopravy.

Navýšení kapitálu vyplývá z oznámení v lotyšském úředním věstníku. Až do letošního března jedny z nejrychleji rostoucích aerolinek v Evropě čelí stejné situaci jako většina dopravců: uzemnění většiny letadel a téměř neexistující poptávka.

Firma oznámila, že kvůli vládním omezením až do 12. května nepočítá prakticky s žádnými lety s výjimkou čtyř letů povolených úřady do Amsterdamu a Frankfurtu. Poté airBaltic počítá, že postupně začne obnovovat provoz, měl by být ale zhruba na padesáti procentech původně plánované kapacity. AirBaltic současně odložil plány na start několika nových linek.

Škrty podle šéfa aerolinek Martina Gausse urychlí pravděpodobně vyřazení Boeingů 737 a turbovrtulových letadel Bombardier Q400 Dash 8. Firma tak bude létat zřejmě už na konci roku jen s Airbusy A220. Firma jich má objednáno celkem 80. Gauss v dopise zákazníkům uvedl, že bude jednat s Airbusem o odložení části dodávek.

Tagy airBaltic
11 komentářů