Lodě v Brně přepravily více lidí, přejmenování Dallasu na Moskvu není jisté

Lodě DPMB na Brněnské přehradě. Pramen: DPMBLodě DPMB na Brněnské přehradě. Pramen: DPMB

Na Brněnské přehradě dnes skončila 73. plavební sezóna. Podle Dopravního podniku města Brna lodě od půlky dubna do konce srpna

Na Brněnské přehradě dnes skončila 73. plavební sezóna. Podle Dopravního podniku města Brna lodě od půlky dubna do konce srpna přepravily 245 tisíc lidí, což je o 10 tisíc více než v loňském roce. Vzrostl zájem i o privátní plavby. Na hladinu se šestice plavidel vrátí v dubnu 2020.

„S letošní plavební sezónou jsme spokojeni, obliba výletů na lodi je úměrná počasí a kvalitě vody v přehradě, v tomto směru nám letos přálo štěstí,“ uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. „V posledních letech registrujeme zvyšující se zájem o soukromé plavby, za letošní rok jsme jich měli 215, v některých termínech jsme museli objednávky dokonce odmítat,“ dodal. Podnik tyto plavby zajišťuje nejčastěji pro firemní akce, oslavy nebo svatby. Nejvytíženějším měsícem byl letos srpen, kdy si jízdenku na loď zakoupilo 75 tisíc lidí.

Pro příští sezónu připravuje dopravní podnik dvě novinky. Tou hlavní bude návrat zrekonstruované lodi Dallas z roku 1955. Specializovaná firma jí vrací původní podobu od konce února, na hladinu se ve staronovém kabátě pro veřejnost spustí v létě 2020. Aby měla loď kde nocovat, rozšíří do jejího návratu dopravní podnik plovoucí molo pro stání lodí.

Podnik přitom nedávno oznámil, že se lodi vrátí jméno Moskva. Jeden Dallas už totiž na přehradě je. Podle Havránka ale návrat k původnímu jméno vzbudil „rozporuplné emoce“, takže podnik ještě k přejmenování spustí diskusi.

Druhou připravovanou novinkou je výstavba nové bezbariérové zastávky, jejíž pracovní název je zatím Nová osada. V provozu nahradí stávající zastávky Osada a Sokolské koupaliště. Jízdní doba lodí zůstane zachovaná.

Tagy Brněnská přehrada DPMB lodě
33 komentářů