Brněnský parník Dallas se z opravy vrátí na přehradu znovu jako Moskva. Z pověrčivosti

Brněnská výletní loď Dallas prochází opravou. Pramen: DPMBBrněnská výletní loď Dallas prochází opravou. Pramen: DPMB

Specializovaná firma Jesko CZ završuje v těchto dnech v obci Hlavečník na Pardubicku nejnáročnější část renovace výletní lodi Dallas z

Specializovaná firma Jesko CZ završuje v těchto dnech v obci Hlavečník na Pardubicku nejnáročnější část renovace výletní lodi Dallas z roku 1955, kterou provádí od února pro Dopravní podnik města Brna. Jeho vedení zároveň v pátek rozhodlo, že se lodi po opravě vrátí její původní jméno Moskva. To nesla do roku 1992.

Hlavní práce na lodi budou hotové do konce října. „Jde o etapu, během které se prováděla výměna a tvarování žebrování a dnové a boční obšívky, oprava vodotěsných přepážek, montáž nové plynotěsné hlavní paluby, vyrovnání deformovaných částí tělesa a podobně,“ uvedl vedoucí lodní dopravy DPMB Martin Ecler.

Další práce už budou z pohledu obtížnosti spíše kosmetické. Půjde například o instalaci požární a sanitární soustavy nebo kormidelního a kotevního zařízení. V opravně na lodi pracuje 25 řemeslníků – od svářečů a truhlářů, přes karosáře až po okenáře a zámečníky.

Loď postavili zaměstnanci dopravního podniku svépomocí v roce 1955, tehdy také dostala jméno Moskva. Z provozu byla pro špatný technický stav odstavena v roce 2011. Návrat k původnímu jménu vysvětluje mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková především tím, že Brno má od roku 2012 další loď, která nese název partnerského města Dallasu. Dva Dallasy na jedné přehradě by proto byly matoucí.

Roli zároveň sehrála námořnická pověrčivost, podle které přejmenování lodi přináší smůlu. Než výběr třetího jména v pořadí je proto údajně lepší návrat k tomu původnímu.

Brněnský dopravní podnik má flotilu šesti funkčních lodí plus nefunkční Dallas (Moskvu) v opravě. Díky znovuzařazení Dallasu (Moskvy) do provozu má v sezoně vzrůst počet spojů, plavidlo má zároveň sloužit jako připomínka dopravní historie, podobně jako si podnik připomíná minulost historickými tramvajemi, trolejbusy a autobusy.

Sezona na přehradě začíná po zimní přestávce v dubnu, Dallas (Moskva) se k ostatním loím připojí o prázdninách. Přípravy Dallasu (Moskvy) na příští lodní sezónu se však netýkají jen samotné opravy lodi. V brněnském areálu lodní dopravy se připravuje projekt na rozšíření plovoucího mola pro noční stání lodí. To současné má totiž kapacitu šesti lodí, parník po opravě bude sedmý. Jeho oprava vyjde na téměř 16 milionů korun.

Tagy DPMB loď Dallas
12 komentářů