pruvodce

Lítačka i pro 1. třídu nebo skupiny. Kraj řeší s novými vlaky rozšíření tarifu PID

RegioPanter 640.2 pro Pražskou integrovanou dopravu. Foto: České dráhyRegioPanter 640.2 pro Pražskou integrovanou dopravu. Foto: České dráhy

Jednou z možných změn je i roční jízdenka na splátky.

Středočeský kraj začal řešit rozšíření tarifů Pražské integrované dopravy (PID). Návrhy možných změn, které musí ještě projednat s Prahou, schválili tento týden radní. Jde o tři novinky: možnost tarifu pro 1. třídu, speciální jízdenky pro zaměstnance dopravců a pro rodiny s dětmi.

O návrzích informoval kraj v tiskové zprávě. „Nejen díky spuštění provozu železničních linek S49 a S61, které budou od prosince 2024 provozovány společností Regiojet v objednávce Hl. města Prahy, ale i zahájení provozu nových jednotek RegioPanter a RegioFox v kraji bude zaveden do systému tarifů PID i jízdní doklad pro 1. třídu,“ uvedl kraj v tiskové zprávě.

V 1. třídě už lze v PID cestovat, nutný je ale doplatek pro cestování v této třídě zakoupený přímo u Českých drah.

V seznamu plánovaných změn je i zavedení zaměstnaneckého jízdného. Takový model je běžný v řadě krajů, jde v podstatě o „režijku“ v rámci kraje pro zaměstnance jednotlivých dopravců.

Kraj plánuje i zavedení speciální sazby pro skupiny. „Současné nastavení tarifu PID není atraktivní pro cestování skupin, je tedy nekonkurenceschopné vůči přepravě autem, a to zejména pro rodiny s více dětmi. IDSK tedypřipraví zvýhodnění pro rodiny s dětmi pomocí nižšího tarifu ve vybraných obdobích, především o víkendech a státních svátcích (tzv. víkendový a sváteční family ticket). Zavedení tohoto tarifního produktu rovněž zrychlí a zjednoduší dobu odbavení těchto cestujících,“ uvedl kraj.

Mezi plánovanými změnami je i zavedení pravidelné splátkové formy úhrady ročního jízdného s automatickou obnovou.

Tagy 1.třída IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje PID Pražská integrovaná doprava
76 komentářů