Lidé se vracejí do švýcarských výletních vlaků, Bernina Express hlásí nejlepší leden v historii

Bernina Express ve stanici Alp Grüm. Foto: RhBBernina Express ve stanici Alp Grüm. Foto: RhB

Rhätische Bahn loni výrazně zvýšila zisk.

Švýcarské úzkorozchodné a horské dráhy se zotavují z těžké rány v podobě odlivu zahraničních turistů z výletních vlaků kvůli pandemii koronaviru. Jedna z největších železničních společností v zemi v tomto segmentu Rhätische Bahn (RhB) loni vydělala 4,2 milionu franků. V roce 2021 firma vydělala 274 tisíc franků.

Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.  Podle firmy, která je provozovatelem i dopravcem na síti tratí v kantonu Graubünden, stojí za zlepšením hospodaření hlavně návrat cestujících, zejména pak těch využívajících turistické vlaky. Ten podle RhB pokračuje i letos. „Bernina Express zažil nejlepší leden ve své téměř padesátileté historii. U Glacier Express je stav rezervace na jaro a léto 2023 v průměru o 20 procent vyšší než v předchozím roce,“ uvedla firma ve zprávě.

V oblasti osobní dopravy rostou tržby od května, celkový objem tržeb se dostal již na hodnoty z roku 2019. Velmi vysoký zájem byl o přepravu aut tunelem Vereina, teprve podruhé v historii vozy přepravily přes 500 tisíc aut za rok.

Rhätische Bahn loni pokračovaly v obnově vozidel a zařazování nových jednotek Capricorn. Pokračuje i stavba nového tunelu Albula, v prosinci došlo ke kompletnímu proražení z obou stran. Loni se dostala železnice do pozornosti médií i díky vytvoření světového rekordu nejdelšího osobního vlaku na světě. Část trati je zapsaná ve světovém dědictví UNESCO.

Tagy Bernina Express Rhätische Bahn
Žádné komentáře